Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić omlet? Francuski, na słodko, z szynką i serem [PRZEPIS]

Maria Olecha-Lisiecka
Maria Olecha-Lisiecka
Jak zrobić omlet? Francuski, na słodko, z szynką i serem [PRZEPIS]
Jak zrobić omlet? Francuski, na słodko, z szynką i serem [PRZEPIS] Ewa Wachowicz
Jak zrobić omlet? Francuski, na słodko, z szynką i serem - to nic trudnego. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach i mieć w lodówce świeże jajka, które są podstawą omletu. Wbrew powszechnej opinii - klasyczny omlet nie zawiera mąki. Składa się z jajek i zaledwie kilku dodatków.

Jak zrobić omlet? Klasyczny omlet francuski składa się z: jajek, odrobiny mleka, sera żółtego, soli i pieprzu do smaku oraz masła.

Trzeba pamiętać, aby smażyć omlet na średnim ogniu. Zbyt duży spowoduje, że omlet się przypali, a mały - że słabo się zetnie. Poza tym ważne jest, aby ubić jajka na puszysto. Dodawanie mąki nie jest konieczne. Mąka niepotrzebnie "obciąża" omlet.

Omlet francuski - składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • potarty ser parmezan lub grana padano
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia
  • 1 łyżka masła

Jajka wybić do miski, roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, a następnie dodać łyżkę mleka. Następnie całość lekko ubić mikserem - wystarczy kilkanaście sekund.

Na rozgrzaną patelnię wrzucić łyżkę masła i wlać masę jajeczną. Uwaga, nie odchodzimy od kuchenki, aby nie przegapić moemntu, kiedy omlet zetnie się od spodu. Gdy to się stanie, brzegi trzeba tak unieść łopatką tak, aby masa spłynęła pod spód. I dalej podsmażać, aż omlet zrumieni się od spodu.

Pod koniec smażenia, gdy omlet będzie prawie całkiem ścięty posypać go startym serem. Potem przełożyć na talerz, złożyć na pół. I można jeść!

Dodatki do omletu są dowolne. Miłośnicy słodkości mogą z przepisu na omlet klasyczny usunąć ser żółty i pieprz, a na koniec smażenia dodać na omlet swój ulubiony dżem lub konfiturę.

Jak zrobić omlet na słodko inaczej? Wystarczy do klasycznego przepisu (bez sera i pieprzu oczywiście) dodać szczyptę cynamonu i łyżkę wiórków kokosowych. W tej wersji konieczne jest użycie łyżki mąki. Całość należy wymieszać i ubić krótko mikserem. Gotowy omlet można zjeść z ulubionymi owocami - truskawkami, malinami lub borówkami amerykańskimi.

Wolicie omlet z szynką i serem? W wersji wytrawnej można dowolnie dodawać składniki. Warto pamiętać jednak, aby nie było ich zbyt dużo, bo omlet opadnie. Najlepiej ograniczyć się do 2-3 składników, np. szynki i sera żółtego, szpinaku i sera feta, pomidorów, świeżej bazylii i sera żółtego. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!