Ważne
    Karp po żydowsku: Zobacz jak przyrządzić karpia po żydowsku?...

    Karp po żydowsku: Zobacz jak przyrządzić karpia po żydowsku? [PRZEPIS NA KARPIA PO ŻYDOWSKU]

    KAG

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Karp po żydowsku: Zobacz jak przyrządzić karpia po żydowsku [PRZEPIS]
    1/2
    przejdź do galerii

    Karp po żydowsku: Zobacz jak przyrządzić karpia po żydowsku [PRZEPIS]

    Karp po żydowsku jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych, która od wielu pokoleń gości na stołach Polaków. Potrawa wywodzi się z kuchni koszernej polskich Żydów. Danie jest szczególnie znane na południu Polski oraz w zachodniej Ukrainie. Karp po żydowsku przyrządzony na słodko w galarecie z rodzynkami, płatkami migdałów i podany na słodko stanowi dziś w wielu domach kanon dań wigilijnych. KARP PO ŻYDOWSKU - ZOBACZ PROSTY I SMACZNY PRZEPIS NA KARPIA PO ŻYDOWSKU. JAK ZROBIĆ KARPIA NA ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA.
    KARP PO ŻYDOWSKU - PRZEPIS NA TRADYCYJNĄ, WIGILIJNĄ POTRAWĘ

    Na początku należy sprawić karpia, a następnie go filetować. Odcinamy głowę oraz kręgosłup. Następnie solimy rybę i polewamy sokiem z cytryny. Tak przygotowanego karpia pozostawiamy na 30 minut. Kolejnym krokiem jest obranie włoszczyzny, którą po obraniu kroimy w talarki i delikatnie smażymy na maśle lub oleju.

    Po podsmażeniu włoszczyzny dodajemy około 1, 5 litra wody.
    Podpieczoną cebulę oraz listki, zioło angielskie, wino, rodzynki, sól, oraz pieprz gotujemy około 20 minut. Kolejny etap to włożenie karpia do gotującego się wywaru. Pamiętajmy o zmniejszeniu ognia, wywar razem z karpiem gotujemy 30 minut.

    Teraz karpia musimy odłowić. Wywar przelewamy przez sito. Zachowujemy rodzynki, a wywar doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Karp po żydowsku powinien być słodki, delikatnie słony oraz pikantny. Do wywaru dodajemy odpowiednią ilość żelatynę lub agar-agar'u.

    Ostatnim etapem przygotowań jest oderwanie z filetów ości po przestudzeniu. Teraz kroimy rybę na paski i wykładamy na półmisku. Rybę dekorujemy rodzynkami i zalewamy schłodzoną żelatyną, tak aby karp po żydowsku uzyskał glazurę. Półmisek na rybę powinien być wystarczająco wysoki, aby karp po żydowsku był cały w niej zanurzony.

    Składniki:
    • 1 karp o wadze 1,5 kg
    • paczka włoszczyzny
    • 2 średnie cebule
    • 3 łyżki oliwy lub masła
    • 10 kulek ziela angielskiego
    • 4 listki laurowe
    • 100 g rodzynek
    • 200 ml białego wina
    • sok z 1 cytryny
    • sól
    • czarny pieprz
    • cukier
    • żelatyna lub agar agar w ilości odpowiedniej na 1 litr płynu


    ZOBACZ POZOSTAŁE PRZEPISY NA TRADYCYJNE POTRAWY WIGILIJNE




    *Regionalna lista płac. Sprawdź, ile zarabiają [ZAROBKI OD 100 ZŁ DO 1 MLN ZŁ]
    *Kuchenne Rewolucje w Tychach: Dom Bawarski Tychy Magdy Gessler [ZDJĘCIA + WIDEO]
    *Najpiękniejsze polskie kolędy [POSŁUCHAJ i WYBIERZ]
    *Najlepsze prezenty na święta Bożego Narodzenia [ZOBACZ ZDJĘCIA]
    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama