- Owoce pigwy nie nadają się do bezpośredniego spożycia, gdyż są twarde i bardzo kwaśne (nazywane bywają nawet polską cytryną). Są jednak bardzo aromatyczne.
- Z owoców pigwy wytwarza się m.in. syropy, nalewki, wina, konfitury, a także kompot. Pigwa doskonale nadaje się na domieszkę do przetworów z owoców o mdłym lub słabo wyraźnym smaku, dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami.
- Dzięki dużej zawartości pektyn pigwy służą również do żelowania przetworów z owoców o niskiej zawartości pektyn. Pigwa jest bardzo dobra również do produkcji suszu, syropu do lodów i deserów, czy galaretki. Często myli się pigwę roślinę z krzewem pigwowca, niskiego krzewu z tej samej rodziny.
TAK WYGLĄDA PIGWA POSPOLITA - WIDEO:
PIGWA - HISTORIA i ZASTOSOWANIE - ZOBACZ WIDEO:
NALEWKA Z PIGWY PRZEPIS - ZOBACZ WIDEO:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera
Wideo