Dania z grzybami. 25 najlepszych przepisów na pyszne potrawy z grzybami [PRZEPISY]
Risotto z grzybami
[lista]
[*] 200 g ryżu arborio
[*] 300 g leśnych grzybów (np. podgrzybki, prawdziwki)
[*] 1 średnia cebula
[*] 1 ząbek czosnku
[*] 150 ml białego, wytrawnego wina
[*] 1 litr bulionu drobiowego
[*] 100 g masła
[*] sól, pieprz
[*] starty parmezan
[/lista]
Na maśle zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ryż. Gdy lekko się podsmaży, dodać grzyby i zalać winem. Kiedy wino odparuje, dolewać po trochę bulionu i czekać, aż się wchłonie. Bulion dolewamy stopniowo w miarę jego odparowania. Ryż ma się gotować do momentu pożądanej miękkości (ok. 15-20 minut). Jeżeli zabraknie bulionu, można dolać wody. Risotto ma mieć lekko płynną konsystencję. Całość wymieszać ze startym parmezanem. Można dodać jeszcze łyżkę masła i natkę pietruszki. Risotto z grzybami może być dodatkiem do pieczonego mięsa albo stanowić osobną, wegetariańską potrawę.
Zobacz więcej przepisów na kolejnych slajdach --->