Ważne
    Grand Champion Birofilia 2013 został uwarzony! [ZDJĘCIA]

    Grand Champion Birofilia 2013 został uwarzony! [ZDJĘCIA]

    KAK/mat.pras.

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Grand Champion Birofilia 2013 został uwarzony.
    1/9
    przejdź do galerii

    Grand Champion Birofilia 2013 został uwarzony. ©Mat. prasowe

    Czesław Dziełak, zwycięzca tegorocznego konkursu Piw Domowych organizowanego przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych oraz piwowarzy Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie uwarzyli Grand Championa Birofilia 2013! Piwo trafi do wybranych sklepów i pubów w całej Polsce tradycyjnie 6 grudnia, a jego sprzedaż rozpocznie się o godz. 18.
    Kulminacyjnym punktem czerwcowego Festiwalu Birofilia odbywającego się na terenie Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu było wybranie przez międzynarodowych mistrzów piwowarstwa Grand Championa Birofilia 2013, czyli najlepszego piwa domowego w Polsce. Autor zwycięskiej receptury w nagrodę mógł uwarzyć to piwo ponownie, tym razem w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie należącym do Grupy Żywiec.

    Piwowar domowy Czesław Dziełak skorzystał z nagrody i właśnie zakończył wspólne warzenie z Dominikiem Szczodrym, głównym piwowarem cieszyńskiego browaru, browaru którego historia zaczęła się w 1846 r.

    Do warzenia piwa w stylu Imperial IPA piwowarzy wykorzystali aż 7 odmian chmieli (6 amerykańskich i 1 europejską), 4 słody: pilzneński, pszeniczny jasny, monachijski i cara gold oraz drożdże do piw górnej fermentacji American Ale. Po raz pierwszy w historii 5. edycji Grand Championa odbyło się również chmielenie na zimno, dzięki czemu piwo powinno być wyjątkowo aromatyczne. -Największy problem mieliśmy ze ściągnięciem surowców, ponieważ styl piwa Imperial IPA wywodzi się z USA. Mam nadzieję, że po raz kolejny udowodnimy, iż w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie należącym do Grupy Żywiec można przełożyć recepturę piwa domowego na piwo przemysłowe - mówi Dominik Szczodry, główny piwowar cieszyńskiego browaru.

    Do końca tego tygodnia Grand Champion 2013 będzie przechodził proces fermentacji w otwartych kadziach browaru. Następnie spocznie w tankach leżakowych znajdujących się w piwnicach we wzgórzu nad rzeką Olzą, w których pozostanie do połowy listopada. Piwo zostanie następnie rozlane do półlitrowych butelek. -Starałem się z Dominikiem Szczodrym uwarzyć dobre piwo – takie, jak na Festiwal Birofilia w Żywcu. Mam nadzieję, że będzie niemal identyczne w smaku – mówi Czesław Dziełak, zwycięzca najważniejszego konkursu Festiwalu Birofilia w Żywcu.

    Do sprzedaży trafi jedynie 50 000 litrów najlepszego piwa 2013 r. Jak w przypadku pozostałych Grand Championów, sprzedaż rozpocznie się 6 grudnia dokładnie o godz. 18. Piwo z Cieszyna będzie dostępne w butelkach w całej Polsce w sklepach specjalistycznych z piwem, trafi także do dużej ogólnopolskiej sieci detalicznej.



    *DŁUGOTERMINOWA PROGNOZA POGODY NA PAŹDZIERNIK 2013
    *Kto najwybitniejszym absolwentem śląskich uczelni? [PLEBISCYT DZ]
    *Najpiękniejsze Polki w Kalendarzu Charytatywnym 2014 [ODWAŻNE ZDJĘCIA]
    *Najlepsze przepisy na pyszne dania GOTUJ Z DZIENNIKIEM ZACHODNIM
    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera


    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama