Restauracja Mauritiana (dziś restauracja Absynt) powstała cztery lata temu. Pan Artur Kret, po zakończeniu kariery hokeisty, otworzył ją z pomocą rodziny. Długo szukał pomysłu na kuchnię, wystrój i nazwę. Pytał znajomych, przeszukiwał encyklopedię. Chciałby było inaczej, by było oryginalnie i wyjątkowo. W ten sposób natrafił na egzotycznego skorupiaka o oryginalnej nazwie, która mu się spodobała. I tak narodziła się restauracja Mauritiana w Nowym Targu.
Zobacz też: Dom Bawarski Tychy
Ale w Mauritianie najciekawsze było wnętrze i organizowane od czasu do czasu koncerty i różne imprezy. To co najważniejsze w restauracji, czyli karta dań jest nudne i pospolite. Stąd pomysł, by zawitała tu Magda Gessler.
Wymyślona przez pana Artura nazwa nie przypadła do gustu restauratorce. Zdecydowała, że Mauritiana zniknie z mapy Nowego Targu. Teraz będzie to restauracja Absynt.
Magda Gessler zmieniła też menu. Pokazową zupą w restauracji Absynt ma być żurek bałkański. W menu są też jagnięcina, potrawka barania z kiełbasą jagnięcą oraz oczywiście oscypek.
Kuchenne Rewolucje, restauracja Absynt Nowy Targ, w czwartek o 21.30 na antenie TVN.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?