Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rączka: Śląsk się zmienia. Czas, żeby zmienić naszą śląską kuchnię [WYWIAD]

Remigiusz Rączka
Remigiusz Rączka
Remigiusz Rączka Lucyna Nenow
Śląsk się zmienia, zmieniają się ludzie, styl ich życia i przede wszystkim praca, którą wykonują na co dzień. Śląska kuchnia zawsze towarzyszyła ludziom, którzy ciężko, fizycznie pracują. Teraz to się zaczyna zmieniać, ale nie zmieniają się nawyki żywieniowe w naszych tradycyjnych śląskich domach - mówi kucharz, Remigiusz Rączka. PRZECZYTAJ CAŁĄ ROZMOWĘ

ZOBACZ, CO RĄCZKA ROBIŁ W WEEKEND W KATOWICACH:
Remigiusz Rączka odchudza Śląsk, czyli ślonski łobiod w wersji light

ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Kuchnia woj. śląskiego podbija kraj [KULINARNE HITY]
Magda Gessler: Śląska kuchnia jest najlepsza! [WIDEO]

Z Remigiuszem Rączką, o odchudzaniu śląskiej kuchni, rozmawia Barbara Siemianowska
Śląsk potrzebuje diety? Akcja z odchudzaniem Śląska w tytule sugeruje, że chyba mamy problem...
Śląsk się zmienia, zmieniają się ludzie, styl ich życia i przede wszystkim praca, którą wykonują na co dzień. Śląska kuchnia zawsze towarzyszyła ludziom, którzy ciężko, fizycznie pracują. Teraz to się zaczyna zmieniać, ale nie zmieniają się nawyki żywieniowe w naszych tradycyjnych śląskich domach. Dlatego trzeba pokazać, że nie musimy rezygnować z regionalnych specjałów pod warunkiem, że zaczniemy je inaczej gotować. To gwarancja, że wilk będzie syty, a owca cała.

Kuchnia śląska z dietą nie kojarzy się w ogóle. To tłuste i ciężkostrawne dania.
Utarło się, że ślonski łobiod musi być tłusty, jeść trzeba do syta, a gościnność na Śląsku to stół uginający od jedzenia. Akcja "Odchudzamy Śląsk" ten problem uświadamia i pokazuje, jak go rozwiązać.

Jak zacząć odchudzać naszą śląską kuchnię?
Przede wszystkim musimy zacząć świadomie gotować. O tym, ile tłuszczu jest w naszej śląskiej kuchni, decydujemy sami. Czasem wystarczy zmodyfikować listę składników, czasem - zmienić sposób przygotowania potrawy. I co najważniejsze, to my decydujemy o tym, ile jemy.

ZOBACZ TAKŻE:
Remigiusz Rączka odchudza Śląsk w katowickim CH 3 Stawy [ZDJĘCIA]
Remigiusz Rączka otworzył swoją restaurację w Wodzisławiu Śląskim [ZDJĘCIA]

Ale odchudzone wersje naszych dań to zaprzeczenie śląskiej kuchni!
Delikatniejsze, mniej kaloryczne dania śląskie to powrót do tradycji. Nasze prababcie nie zawsze gotowały tłusto. Nie zawsze ludzi na Śląsku było stać na mięsiste wywary do zup i ogromne porcje dań głównych. Czas sięgnąć właśnie do tych odchudzonych przepisów.



*DŁUGOTERMINOWA PROGNOZA POGODY NA PAŹDZIERNIK 2013
*Grzyby jadalne i grzyby trujące. Jak je odróżnić? [ZOBACZ NA ZDJĘCIACH]
*Nowy towar w Lidlu, czyli szarża klientów w Sosnowcu [ZOBACZ WIDEO]
*Kalendarz Lindner 2014, czyli modelki w trumnach [ZDJĘCIA 18+]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!