Światowy Dzień Makaronu: Pastafarianie świętują i jedzą...

    Światowy Dzień Makaronu: Pastafarianie świętują i jedzą spaghetti [ZOBACZ PRZEPISY]

    Karol Gruszka

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Światowy Dzień Makaronu: Pastafarianie świętują i jedzą spaghetti [ZOBACZ PRZEPISY]
    1/2
    przejdź do galerii
    World Pasta Day, czyli Światowy Dzień Makaronu obchodzony jest właśnie dzisiaj. Świeto makaronu zostało ustanowione w 1995 roku na World Pasta Congress w Rzymie. Od tego momentu data 25 października jest obchodzona jako Światowy Dzień Makaronu. Tego dnia miłośnicy makaronu dyskutują o kulinarnych pomysłach, gastronomicznym zastosowaniu makaronu. Przede wszystkim jednak spożywają ogromne ilości makaronu. Ciekawe jak ten dzień obchodzą wierni Latającego Potwora Spaghetti.
    Makaron jest jedną z najstarszych potraw świata. Jak do tej pory najstarszy makaron odnaleziono w chinach. Mierzył 20 cali długości i liczył sobie aż cztery tysiące lat. Odnaleźli go badacze w wiosce z neolitu nad brzegiem Żółtej Rzeki. Odnaleziony makaron jest jak do tej pory najstarszym odkrytym przez archeologów jedzeniem. Spór o to kto makaron jadł wcześniej, Włosi czy Chińczycy jest bardzo trudny do rozstrzygnięcia.

    Jadna z legend mówi, że to Marco Polo - wenecki podróżnik sprowadził go do Europy. Nie jest to jednak prawa, ponieważ w II wieku naszej ery, rzymski badacz Galen wspominał już o tej potrawie. Jednym z pierwszych, który udokumentował istnienie suszonego makaronu był Muhammad al-Idrisi. Według jego badań, makaron suszono w południowych Włoszech, Sycylii oraz w Trabii ok. XII wieku naszej ery.

    Wiadomo jednak na pewno, że miłośników makaronu na całym świecie jest naprawdę bardzo dużo. Uwielbiają go nie tylko Włosi, ale również Polacy. W tym dniu przepisy na makaron to rzecz obowiązkowa, dlatego serwujemy dla Was dwa przepisy.

    Makaron z pesto

    200g suchego makaronu lub ok 300g świeżego (penne, trennem, pappardelle)
    listki bazylii do dekoracji
    odrobina tartego sera pecorino lub parmezan

    Makaron z pesto to jedna z sztandarowych potraw kuchni włoskiej. Pesto jest zielonym sosem pochodzącym z Genui we Włoszech. Głównym składnikiem jest bazylia. Makaron z pesto jest bardzo dobrym pomysłem na szybkie i smaczne danie. Wystarczy jedynie odrobina czasu, aby rozkoszować się wspaniałym daniem kuchni włoskiej.

    Na początku oczywiście gotujemy makaron. W zależności od gustów, do pesto możemy użyć różnego makaronu. Możemy zastosować makaron penne czy trenne. W sprzedaży pesto jest ogólnie dostępne, wiec nie powinniśmy mieć problemu z jego zakupem. Oczywiście pesto, możemy przyrządzić samodzielnie, co na pewno sprawi, że danie będzie o wiele smaczniejsze.

    Do pesto potrzebujemy następujących składników. Przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy wszystkie składniki umieścić w blenderze i zetrzeć na gładką masę.

    Składniki na pesto:
    1 pęczek/ doniczka bazylii (same listki)
    2-3 łyżki tartego sera pecorino lub parmezan
    2-3 łyżki orzeszków pinii
    oliwa z oliwek, ilość zależy od pożądanej konsystencji
    1-2 ząbki czosnku (można pominąć jeśli będzie stosowany do kanapek)
    sól
    świeżo mielony pieprz

    Makaron z brokułami

    Składniki:
    1 brokuł
    2-3 garści makaronu (świderki lub inne)
    pół szklanki śmietany
    2 serki topione trójkąciki (z ziołami, ementaler lub inne)
    3-4 łyżki startego parmezanu
    sól, pieprz według uznania
    łyżka masła

    Przygotowanie makaronu z brokułami jest bardzo proste,a przede wszystkim stosunkowo bardzo szybkie. Przygotowanie makaronu z brokułami powinniśmy rozpocząć od ugotowań brokuł. Brokuły dzielimy na małe części tzw. różyczki. Gotujemy je około 8-10 minut, do momentu kiedy będą miękkie. Makaron gotujemy w zależności od rodzaju, przeciętny czas gotowania makaronu będzie wynosił od około 12 do 18 minut.

    Sos przygotujmy w niewielkim garnku. Na początku podgrzewamy masło oraz śmietanę, dodajemy parmezan oraz topione serki. Całość mieszamy do momentu roztopienia serków. Sos doprawiamy według uznania solą oraz pieprzem. Na koniec odcedzony makaron oraz brokuły wykładamy na talerz, całość polewamy sosem. Na wierzch makaronu z brokułami sypiemy parmezan i gotowe.



    *DŁUGOTERMINOWA PROGNOZA POGODY NA PAŹDZIERNIK 2013
    *Grzyby jadalne i grzyby trujące. Jak je odróżnić? [ZOBACZ NA ZDJĘCIACH]
    *Nowy towar w Lidlu, czyli szarża klientów w Sosnowcu [ZOBACZ WIDEO]
    *Kalendarz Lindner 2014, czyli modelki w trumnach [ZDJĘCIA 18+]
    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama