Brytyjski kucharz i popularyzator zdrowego odżywania się Jamie Oliver wydał nową książkę kucharską pt. "15 minut w kuchni". Już kiedy ukazała się jego poprzednia pozycja, "30 minut w kuchni", wydawało się, że facet przesadził, przekonując swoich czytelników, że w ciągu pół godziny można ugotować (bez półproduktów) pełnowartościowy, zdrowy obiad złożony z kilku dań. Przyznaję, że nie raz uwiodły mnie piękne zdjęcia, rzekoma prostota przygotowania tych dań i oryginalne pomysły Jamiego.
Zabierałam się więc do gotowania, co średnio zajmowało mi trzy razy więcej czasu niż obiecywał Jamie, czyli jakieś 1,5 godziny. Dodatkowo prawie nigdy nie ugotowałam nic w 100 proc. zgodnego z przepisem Jamiego, bo ten lubuje się w świeżych składnikach, ziołach, albo sosach czy produktach nieznanych szerzej w Polsce, a na pewno w moim osiedlowym supermarkecie.
Ze sceptycznym nastawieniem wzięłam więc do ręki książkę "15 minut w kuchni". W kwadrans to można sałatę zrobić, albo deser nie wymagający gotowania, ale obiad? Bez żartów...
Przystąpiłam jednak do eksperymentu, próbując ugotować złotego kurczaka z duszoną zieleniną i zapiekanką ziemniaczaną. Świeżej szałwi ani rozmarynu nie było w sklepie, podobnie jak pora baby i szpinaku baby. Z zieleniny ostał się więc tylko groszek. Zapiekankę pan Jamie radzi zrobić tak: najpierw surowe, pokrojone w talarki ziemniaki zalewamy wrzątkiem, a potem zalewamy śmietaną, posypujemy parmezanem, wkładamy do piekarnika na 15 minut i volia, zapiekanka gotowa. Otóż, panie Jamie, ziemniaki pieczone w piekarniku przez tak krótki czas wcale nie są gotowe, tylko na wpół surowe. Pieczone dalej, robią się dobre, ale ser i śmietana są przypalone.
W sumie całe gotowanie trwało godzinę (razem z przygotowaniem wszystkiego, co pan Jamie chyba nie wlicza do owych magicznych 15 minut). Danie wyszło dobre, nawet bardzo dobre, ale jednak jakiś niesmak pozostał.
Książka jest spora, w twardej okładce, pełna całostronicowych zdjęć potraw (na końcu są zebrane na mniejszych zdjęciach z określeniem liczby kalorii w porcji, gramów tłuszczu, cukru i tłuszczów nasyconych). Dania są podzielone na te z: kurczaka, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, ryb, na makarony, zupy i kanapki, wegetariańskie oraz na śniadania. Inspiracje Jamie czerpie z kuchni całego świata. Książka liczy 287 stron, wydało ją Wydawnictwo Insignis, kosztuje 69, 99 zł.
ZOBACZ KONIECZNIE:
Gotuj z Dziennikiem Zachodnim! Nasze przepisy na pyszne dania [SERWIS KULINARNY]
*Nietypowe zjawisko! Tatry, Babia i inne góry widziane z Katowic i Sosnowca [ZOBACZ ZDJĘCIA]
*Klubowa Mapa Województwa Śląskiego już działa! [ZOBACZ, GDZIE SIĘ BAWIĆ]
*KATOWICE, SOSNOWIEC, BĘDZIN i CZELADŹ Z LOTU PTAKA [ZOBACZ ZDJĘCIA]
*Zakaz palenia węglem w piecach: Ile to będzie nas kosztowało? [SZOKUJĄCE WNIOSKI]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?