18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jamie Oliver przekonuje, że można ugotować obiad w 15 minut. Kłamie...

Katarzyna Pachelska
Okładka nowej książki Jamiego
Okładka nowej książki Jamiego arc.
Nowa książka kucharska z przepisami Jamiego Olivera już jest w księgarniach. Brytyjski kucharz proponuje kilkadziesiąt pomysłów na szybkie dania

Brytyjski kucharz i popularyzator zdrowego odżywania się Jamie Oliver wydał nową książkę kucharską pt. "15 minut w kuchni". Już kiedy ukazała się jego poprzednia pozycja, "30 minut w kuchni", wydawało się, że facet przesadził, przekonując swoich czytelników, że w ciągu pół godziny można ugotować (bez półproduktów) pełnowartościowy, zdrowy obiad złożony z kilku dań. Przyznaję, że nie raz uwiodły mnie piękne zdjęcia, rzekoma prostota przygotowania tych dań i oryginalne pomysły Jamiego.

Zabierałam się więc do gotowania, co średnio zajmowało mi trzy razy więcej czasu niż obiecywał Jamie, czyli jakieś 1,5 godziny. Dodatkowo prawie nigdy nie ugotowałam nic w 100 proc. zgodnego z przepisem Jamiego, bo ten lubuje się w świeżych składnikach, ziołach, albo sosach czy produktach nieznanych szerzej w Polsce, a na pewno w moim osiedlowym supermarkecie.

Ze sceptycznym nastawieniem wzięłam więc do ręki książkę "15 minut w kuchni". W kwadrans to można sałatę zrobić, albo deser nie wymagający gotowania, ale obiad? Bez żartów...

Przystąpiłam jednak do eksperymentu, próbując ugotować złotego kurczaka z duszoną zieleniną i zapiekanką ziemniaczaną. Świeżej szałwi ani rozmarynu nie było w sklepie, podobnie jak pora baby i szpinaku baby. Z zieleniny ostał się więc tylko groszek. Zapiekankę pan Jamie radzi zrobić tak: najpierw surowe, pokrojone w talarki ziemniaki zalewamy wrzątkiem, a potem zalewamy śmietaną, posypujemy parmezanem, wkładamy do piekarnika na 15 minut i volia, zapiekanka gotowa. Otóż, panie Jamie, ziemniaki pieczone w piekarniku przez tak krótki czas wcale nie są gotowe, tylko na wpół surowe. Pieczone dalej, robią się dobre, ale ser i śmietana są przypalone.

W sumie całe gotowanie trwało godzinę (razem z przygotowaniem wszystkiego, co pan Jamie chyba nie wlicza do owych magicznych 15 minut). Danie wyszło dobre, nawet bardzo dobre, ale jednak jakiś niesmak pozostał.

Książka jest spora, w twardej okładce, pełna całostronicowych zdjęć potraw (na końcu są zebrane na mniejszych zdjęciach z określeniem liczby kalorii w porcji, gramów tłuszczu, cukru i tłuszczów nasyconych). Dania są podzielone na te z: kurczaka, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, ryb, na makarony, zupy i kanapki, wegetariańskie oraz na śniadania. Inspiracje Jamie czerpie z kuchni całego świata. Książka liczy 287 stron, wydało ją Wydawnictwo Insignis, kosztuje 69, 99 zł.

ZOBACZ KONIECZNIE:
Gotuj z Dziennikiem Zachodnim! Nasze przepisy na pyszne dania [SERWIS KULINARNY]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!