18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karp po żydowsku: Zobacz jak przyrządzić karpia po żydowsku? [PRZEPIS NA KARPIA PO ŻYDOWSKU]

KAG
Karp po żydowsku: Zobacz jak przyrządzić karpia po żydowsku [PRZEPIS]
Karp po żydowsku: Zobacz jak przyrządzić karpia po żydowsku [PRZEPIS]
Karp po żydowsku jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych, która od wielu pokoleń gości na stołach Polaków. Potrawa wywodzi się z kuchni koszernej polskich Żydów. Danie jest szczególnie znane na południu Polski oraz w zachodniej Ukrainie. Karp po żydowsku przyrządzony na słodko w galarecie z rodzynkami, płatkami migdałów i podany na słodko stanowi dziś w wielu domach kanon dań wigilijnych. KARP PO ŻYDOWSKU - ZOBACZ PROSTY I SMACZNY PRZEPIS NA KARPIA PO ŻYDOWSKU. JAK ZROBIĆ KARPIA NA ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA.

KARP PO ŻYDOWSKU - PRZEPIS NA TRADYCYJNĄ, WIGILIJNĄ POTRAWĘ

Na początku należy sprawić karpia, a następnie go filetować. Odcinamy głowę oraz kręgosłup. Następnie solimy rybę i polewamy sokiem z cytryny. Tak przygotowanego karpia pozostawiamy na 30 minut. Kolejnym krokiem jest obranie włoszczyzny, którą po obraniu kroimy w talarki i delikatnie smażymy na maśle lub oleju.

Po podsmażeniu włoszczyzny dodajemy około 1, 5 litra wody. Podpieczoną cebulę oraz listki, zioło angielskie, wino, rodzynki, sól, oraz pieprz gotujemy około 20 minut. Kolejny etap to włożenie karpia do gotującego się wywaru. Pamiętajmy o zmniejszeniu ognia, wywar razem z karpiem gotujemy 30 minut.

Teraz karpia musimy odłowić. Wywar przelewamy przez sito. Zachowujemy rodzynki, a wywar doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Karp po żydowsku powinien być słodki, delikatnie słony oraz pikantny. Do wywaru dodajemy odpowiednią ilość żelatynę lub agar-agar'u.

Ostatnim etapem przygotowań jest oderwanie z filetów ości po przestudzeniu. Teraz kroimy rybę na paski i wykładamy na półmisku. Rybę dekorujemy rodzynkami i zalewamy schłodzoną żelatyną, tak aby karp po żydowsku uzyskał glazurę. Półmisek na rybę powinien być wystarczająco wysoki, aby karp po żydowsku był cały w niej zanurzony.

Składniki:

  • 1 karp o wadze 1,5 kg
  • paczka włoszczyzny
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki oliwy lub masła
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 100 g rodzynek
  • 200 ml białego wina
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • czarny pieprz
  • cukier
  • żelatyna lub agar agar w ilości odpowiedniej na 1 litr płynu

ZOBACZ POZOSTAŁE PRZEPISY NA TRADYCYJNE POTRAWY WIGILIJNE


*Regionalna lista płac. Sprawdź, ile zarabiają [ZAROBKI OD 100 ZŁ DO 1 MLN ZŁ]
*Kuchenne Rewolucje w Tychach: Dom Bawarski Tychy Magdy Gessler [ZDJĘCIA + WIDEO]
*Najpiękniejsze polskie kolędy [POSŁUCHAJ i WYBIERZ]
*Najlepsze prezenty na święta Bożego Narodzenia [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Karp po żydowsku: Zobacz jak przyrządzić karpia po żydowsku? [PRZEPIS NA KARPIA PO ŻYDOWSKU] - Dziennik Zachodni