Joanna Fabicka, projektantka z Bytomia, uważa, że Wigilia, okres Bożego Narodzenia to czas inny od tego codziennego. Odkąd pamięta, Boże Narodzenie jest dla niej chwilą wytchnienia w towarzystwie ludzi, który kocha najbardziej.
- Odkąd pamiętam, wymyślam przedziwne dekoracje, również stołu, wykorzystując stare drewniane młynki do pieprzu i inne akcesoria, rozrzucając niedbale włoskie orzechy na stole, ku uciesze domowników - mówi Joanna Fabicka, projektantka wnętrz z Bytomia. - Możliwości dekorowania stołu jest mnóstwo, ogranicza nas jedynie jego powierzchnia i... wyobraźnia - dodaje.
Kilka zatem - dla przypomnienia jedynie - porad. Każdy z ucztujących musi mieć na tyle miejsca, żeby mógł swobodnie jeść. Pomaga przy tym również odpowiednie ułożenie talerzy, sztućców. Zasady są proste, niezmienne od dawna - niezależnie, czy to Wigilijna kolacja, czy inny posiłek. Sztućce układamy w kolejności ich użycia. Te, od których zaczynamy posiłek, powinny znajdować się najdalej od talerza.
Widelce kładziemy po lewej, noże po prawej stronie - ostrzem skierowanym w stronę talerza. Nad talerzem, równolegle kładziemy łyżeczki, widelczyki do deserów. Ząbki widelczyka powinny być skierowane w prawą stronę, miseczka łyżeczki w lewą. Kieliszki powinny znaleźć się po prawej stronie nakrycia. Powinniśmy pamiętać również o naczyniu - kieliszku bądź szklance - na wodę na przykład.
Najważniejszą - ze względu na funkcję - dekoracji świątecznego stołu - jest takie jego nakrycie, żeby goście czuli się przy nim swobodnie. Jeśli mamy mało miejsca na blacie - zrezygnujmy z ustawiania wszystkich nakryć, jeśli goście mieliby mieć przez to ciasno - możemy podawać je w momencie serwowania kolejnych potraw. Sprawa arcy ważna - pamiętajmy również o zostawieniu nakrycia dla niespodziewanego gościa. Wystarczy symboliczne nakrycie.
Całe lata, będąc dziećmi, dopytywaliśmy z braćmi po co to, dla kogo - to jeden z takich cudownych "rytuałów" grudniowych świąt. Dobra, tyle tytułem: wiemy, potrafimy. Oprócz ważnych - nie przeczę - zasad ergonomii, które musimy wziąć pod uwagę przygotowując miejsce spożycia tej wyjątkowej kolacji - są jeszcze inne kwestie - estetyka. Obrus na Wigilię - tradycyjnie biały? Najczęściej - ma ukryte przesłanie, symbolizując czyste intencje biesiadników.
Biel jest też doskonałą bazą pod wszelkie wymyślone przez nas dekoracje - zaznacza. Uważa, że to, jaki będzie nasz stół, zależy tylko od nas samych.
Może być przaśny, pełen przepychu, w którym znakomicie sprawdzą się bogate dekoracje, np. bombki w kolorach złota, srebra, fioletu. Inni wolą tradycyjne kolory - czerwień czy zieleń. Modny jest też styl eko.
- Wykorzystujemy tu naturalne dekoracje, jak wspomniane orzechy włoskie. Dodajmy do tego gałązki jemioły, czarodziejsko pachnącej choinki, szyszki, sianko pod obrusem. Mogą to też być owoce, jabłka, pomarańcze z goździkami. Stworzymy wtedy stół pachnący tymi zapachami, które kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Świece mogą stać na świeczniku lub "pływać" w misie z wodą. Dekorowanie stołu to temat rzeka - kwituje.
Mówi, że dekoracyjnym atrybutem są oczywiście serwetki układane na stole.
- Najładniej wyglądają te z materiału, "ubrane" obrączką. Ja lubię "personalizować" mój Wigilijny stół podpisując miejsca przy nim. W zeszłym roku przygotowaliśmy karteczki, na których każdy z zaproszonych gości mógł odnaleźć siebie, a przy okazji poczuć się postacią z baśni.
Mogą to być np. ciasteczka/pierniki z imionami gości, bombki albo orzechy z inicjałami. Ważne jest - po mojemu - żeby stół przygotowany był bardzo subiektywnie. Tak, żebyśmy po latach ciągle pamiętali towarzyszący wspólnym kolacjom klimat, zapach - jak ja moje rozrzucone orzechy - dodaje.
Marta Kożuch, projektantka wnętrz z Jaworzna, zaznacza, że w tym sezonie króluje tradycyjnie połączenie złota z bielą lub czerwienią i srebra z błękitem.
- Warto sięgnąć po naturalne inspiracje - sugeruje. - Tradycyjna kolorystyka wykorzystana w aranżacji stołu podkreśli uroczysty charakter wigilii, ociepli wnętrze, a także wprowadzi nas w świąteczny nastrój - dodaje.
W tym roku należy pamiętać o dekoracji talerzy. - Ozdoby wykonane samodzielnie i naturalne nigdy nie wychodzą z mody i co roku są trendy. Jeżeli zdecydujemy się na wykorzystanie serwetek, postarajmy się, aby ich ułożenie kojarzyło się z magią świąt. Możemy na przykład złożyć serwetki w wiele ciekawych kształtów, choćby choinki czy gwiazdy betlejemskiej. Dodatkowo naturalne elementy można wykorzystać do własnoręcznego stworzenia różnego rodzaju stroików. Stroik z szyszek lub jabłek w połączeniu z gałązkami choinki wygląda niezwykle elegancko i wprowadza w wyjątkowy klimat - tłumaczy.
Czego należy unikać, przygotowując świąteczny stół? - Decydując się na konkretne aranżacje pamiętajmy, żeby współgrały z wnętrzem, do którego je dopasowujemy. Nie próbujmy na siłę kupować wszystkiego, co widzimy w sklepach i kłaść tego na stole, bo czasami "mniej znaczy więcej" - radzi.
Obie panie zachęcają również do odwiedzania ich stron internetowych: joannafabicka. pl oraz profilu na Facebooku facebook.com/kozuch.marta.
*Gdzie najtaniej na zakupy [PORÓWNANIE CEN W MARKETACH]
*Kuchenne Rewolucje w Tychach: Dom Bawarski Tychy Magdy Gessler [ZDJĘCIA + WIDEO]
*Najpiękniejsze polskie kolędy [POSŁUCHAJ i WYBIERZ]
*Najlepsze prezenty na święta Bożego Narodzenia [ZOBACZ ZDJĘCIA]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?