Ule, orzeszki, rogaliki orzechowe, grzybki marcepanowe i wiele innych. Dokładnie ile jest rodzajów cieszyńskich ciasteczek nie wiadomo, ale na pewno liczba przepisów przekroczyła już setkę. W wielu cieszyńskich domach właśnie trwają ostatnie prace nad ich przygotowaniem.
- Nie spotkałam się, by w innym regionie Polski piekło się 30 gatunków naraz. Na moim świątecznym stole znajduje się 30-35 rodzajów. Moja mamusia pochodziła z Przemyśla. Tam się piekło ciasta, makowce - wspomina Krystyna Folwarczny, współautorka książki "Cieszyńskie ciasteczka".
Jakie powinny być oryginalne ciasteczka ze Śląska Cieszyńskiego? Przede wszystkim wykonane na bazie naturalnych, najlepszych produktów. Bardzo ważne są dodatki: migdały, orzechy, suszone owoce. Nie bez znaczenia jest czas rozpoczęcia prac nad nimi.
- Zaczynam piec około 10 dni przed świętami. Staram się piec najpierw te ciasteczka, które mają najdłuższy okres przydatności, te na bazie masła w ostatnich dniach. Kończę pięć dni przed świętami. Potem przechowuję je w specjalnych pojemnikach. Codziennie choć po ciasteczku wyciągamy z mężem do kawy, bo kuszą i są w zasięgu ręki - wyznaje pani Krystyna.
Cieszynianka nie ukrywa, że pieczenie ciasteczek to także sposób na stopniowe wchodzenie w atmosferę świąt.
- W kuchni pomaga mi mąż. On lubi manualne prace, przygotowywanie marcepanowych figurek, drobnych ciasteczek. To ożywia nasz dom. Mąż łuska orzechy, rozmawiamy o świętach, które minęły, które przed nami. Podczas pieczenia pachnie w mieszkaniu i na klatce schodowej - zauważa Krystyczna Folwarczny.
Książka prezentująca przepisy na ciasteczka, mimo dodruków, rozeszła się niemal w całości. Na szczęście trwają prace nad drugą częścią.
Przepis na ciasteczko
Rogaliki orzechowe
Składniki:
0,5kg mąki
150 g włoskich orzechów mielonych
150 g cukru pudru
250 g masła w temperaturze pokojowej
laska wanilii
Wykonananie:
Wszystkie składniki razem ugnieść w jedno ciasto i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Po schłodzeniu formować rogaliki i piec w temperaturze ok. 150 stopni Celsjusza, aż do przyrumienienia ciasteczek. Po wystygnięciu według uznania można posypać cukrem pudrem.
KLIKNIJ I PRZEJDŹ DO GŁOSOWANIA NA:
WYDARZENIE ROKU 2013 W WOJEWÓDZTWIE ŚLĄSKIM
*Gdzie najtaniej na zakupy [PORÓWNANIE CEN W MARKETACH]
*Kuchenne Rewolucje w Tychach: Dom Bawarski Tychy Magdy Gessler [ZDJĘCIA + WIDEO]
*Najpiękniejsze polskie kolędy [POSŁUCHAJ i WYBIERZ]
*Najlepsze prezenty na święta Bożego Narodzenia [ZOBACZ ZDJĘCIA]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?