Cieszyńskie ciasteczka: Na święta czas na cieszyńskie...

    Cieszyńskie ciasteczka: Na święta czas na cieszyńskie ciasteczka! Cieszyńskie ciasteczka przepis

    Katarzyna Koczwara

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Cieszyńskich ciasteczek jest ponad sto gatunków. Cieszyńskie ciasteczka przepis
    1/6
    przejdź do galerii

    Cieszyńskich ciasteczek jest ponad sto gatunków. Cieszyńskie ciasteczka przepis ©Katarzyna Koczwara

    Rekordziści na świątecznym stole mają ponad 30 gatunków drobnych, domowych ciasteczek. Tradycja pieczenia ciasteczek wyróżnia Śląsk Cieszyński na kulinarnej mapie Polski.
    Ule, orzeszki, rogaliki orzechowe, grzybki marcepanowe i wiele innych. Dokładnie ile jest rodzajów cieszyńskich ciasteczek nie wiadomo, ale na pewno liczba przepisów przekroczyła już setkę. W wielu cieszyńskich domach właśnie trwają ostatnie prace nad ich przygotowaniem.

    - Nie spotkałam się, by w innym regionie Polski piekło się 30 gatunków naraz. Na moim świątecznym stole znajduje się 30-35 rodzajów. Moja mamusia pochodziła z Przemyśla. Tam się piekło ciasta, makowce - wspomina Krystyna Folwarczny, współautorka książki "Cieszyńskie ciasteczka".

    Jakie powinny być oryginalne ciasteczka ze Śląska Cieszyńskiego? Przede wszystkim wykonane na bazie naturalnych, najlepszych produktów. Bardzo ważne są dodatki: migdały, orzechy, suszone owoce. Nie bez znaczenia jest czas rozpoczęcia prac nad nimi.

    - Zaczynam piec około 10 dni przed świętami. Staram się piec najpierw te ciasteczka, które mają najdłuższy okres przydatności, te na bazie masła w ostatnich dniach. Kończę pięć dni przed świętami. Potem przechowuję je w specjalnych pojemnikach. Codziennie choć po ciasteczku wyciągamy z mężem do kawy, bo kuszą i są w zasięgu ręki - wyznaje pani Krystyna.

    Cieszynianka nie ukrywa, że pieczenie ciasteczek to także sposób na stopniowe wchodzenie w atmosferę świąt.
    - W kuchni pomaga mi mąż. On lubi manualne prace, przygotowywanie marcepanowych figurek, drobnych ciasteczek. To ożywia nasz dom. Mąż łuska orzechy, rozmawiamy o świętach, które minęły, które przed nami. Podczas pieczenia pachnie w mieszkaniu i na klatce schodowej - zauważa Krystyczna Folwarczny.

    Książka prezentująca przepisy na ciasteczka, mimo dodruków, rozeszła się niemal w całości. Na szczęście trwają prace nad drugą częścią.

    Przepis na ciasteczko
    Rogaliki orzechowe

    Składniki:
    0,5kg mąki
    150 g włoskich orzechów mielonych
    150 g cukru pudru
    250 g masła w temperaturze pokojowej
    laska wanilii

    Wykonananie:
    Wszystkie składniki razem ugnieść w jedno ciasto i odłożyć na 30 minut do lodówki.
    Po schłodzeniu formować rogaliki i piec w temperaturze ok. 150 stopni Celsjusza, aż do przyrumienienia ciasteczek. Po wystygnięciu według uznania można posypać cukrem pudrem.

    KLIKNIJ I PRZEJDŹ DO GŁOSOWANIA NA:
    WYDARZENIE ROKU 2013 W WOJEWÓDZTWIE ŚLĄSKIM



    *Gdzie najtaniej na zakupy [PORÓWNANIE CEN W MARKETACH]
    *Kuchenne Rewolucje w Tychach: Dom Bawarski Tychy Magdy Gessler [ZDJĘCIA + WIDEO]
    *Najpiękniejsze polskie kolędy [POSŁUCHAJ i WYBIERZ]
    *Najlepsze prezenty na święta Bożego Narodzenia [ZOBACZ ZDJĘCIA]
    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama