18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cieszyńskie ciasteczka: Na święta czas na cieszyńskie ciasteczka! Cieszyńskie ciasteczka przepis

Katarzyna Koczwara
Cieszyńskich ciasteczek jest ponad sto gatunków. Cieszyńskie ciasteczka przepis
Cieszyńskich ciasteczek jest ponad sto gatunków. Cieszyńskie ciasteczka przepis Katarzyna Koczwara
Rekordziści na świątecznym stole mają ponad 30 gatunków drobnych, domowych ciasteczek. Tradycja pieczenia ciasteczek wyróżnia Śląsk Cieszyński na kulinarnej mapie Polski.

Ule, orzeszki, rogaliki orzechowe, grzybki marcepanowe i wiele innych. Dokładnie ile jest rodzajów cieszyńskich ciasteczek nie wiadomo, ale na pewno liczba przepisów przekroczyła już setkę. W wielu cieszyńskich domach właśnie trwają ostatnie prace nad ich przygotowaniem.

- Nie spotkałam się, by w innym regionie Polski piekło się 30 gatunków naraz. Na moim świątecznym stole znajduje się 30-35 rodzajów. Moja mamusia pochodziła z Przemyśla. Tam się piekło ciasta, makowce - wspomina Krystyna Folwarczny, współautorka książki "Cieszyńskie ciasteczka".

Jakie powinny być oryginalne ciasteczka ze Śląska Cieszyńskiego? Przede wszystkim wykonane na bazie naturalnych, najlepszych produktów. Bardzo ważne są dodatki: migdały, orzechy, suszone owoce. Nie bez znaczenia jest czas rozpoczęcia prac nad nimi.

- Zaczynam piec około 10 dni przed świętami. Staram się piec najpierw te ciasteczka, które mają najdłuższy okres przydatności, te na bazie masła w ostatnich dniach. Kończę pięć dni przed świętami. Potem przechowuję je w specjalnych pojemnikach. Codziennie choć po ciasteczku wyciągamy z mężem do kawy, bo kuszą i są w zasięgu ręki - wyznaje pani Krystyna.

Cieszynianka nie ukrywa, że pieczenie ciasteczek to także sposób na stopniowe wchodzenie w atmosferę świąt.
- W kuchni pomaga mi mąż. On lubi manualne prace, przygotowywanie marcepanowych figurek, drobnych ciasteczek. To ożywia nasz dom. Mąż łuska orzechy, rozmawiamy o świętach, które minęły, które przed nami. Podczas pieczenia pachnie w mieszkaniu i na klatce schodowej - zauważa Krystyczna Folwarczny.

Książka prezentująca przepisy na ciasteczka, mimo dodruków, rozeszła się niemal w całości. Na szczęście trwają prace nad drugą częścią.

Przepis na ciasteczko
Rogaliki orzechowe

Składniki:
0,5kg mąki
150 g włoskich orzechów mielonych
150 g cukru pudru
250 g masła w temperaturze pokojowej
laska wanilii

Wykonananie:
Wszystkie składniki razem ugnieść w jedno ciasto i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Po schłodzeniu formować rogaliki i piec w temperaturze ok. 150 stopni Celsjusza, aż do przyrumienienia ciasteczek. Po wystygnięciu według uznania można posypać cukrem pudrem.

KLIKNIJ I PRZEJDŹ DO GŁOSOWANIA NA:
WYDARZENIE ROKU 2013 W WOJEWÓDZTWIE ŚLĄSKIM


*Gdzie najtaniej na zakupy [PORÓWNANIE CEN W MARKETACH]
*Kuchenne Rewolucje w Tychach: Dom Bawarski Tychy Magdy Gessler [ZDJĘCIA + WIDEO]
*Najpiękniejsze polskie kolędy [POSŁUCHAJ i WYBIERZ]
*Najlepsze prezenty na święta Bożego Narodzenia [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!