- Na tej ogromnej patelni ze stali nierdzewnej, podczas festiwalu, zostanie ugotowane specjalne danie zbójnickie - informuje Wiesław Wróblewski, prezes BKK.
Największy festiwal kuchni zbójnickiej nie tylko w kraju, ale w całej Europie organizuje Beskidzki Klub Kulinarny. Powstał w ub. roku. Skupia około 30 kucharzy oraz szefów kuchni z Podbeskidzia, którzy dzięki klubowi mogą wymieniać się doświadczeniami oraz rozwijać i promować swoje umiejętności. Dzisiaj kucharze nie mają bowiem zbyt wielu możliwości, żeby zaistnieć czy zdobyć uznanie. Tym bardziej, że niektórym nadal - pewnie to pozostałość po PRL-u - kojarzą się z kocmołuchami stojącymi przy garach na tyłach lokalu. Tak jednak nie jest.
Rzeczywistość się zmieniła, lokale, menu i sami kucharze także. Wielu z nich to wysokiej klasy specjaliści, mistrzowie w swoich zawodach, niektórzy są wręcz artystami. Przyrządzając dania, starają się jak mogą, by wypaść jak najlepiej i zyskać uznanie oraz podziw klientów.
W dniach 25-26 lipca na rynku w Skoczowie klub zorganizuje Festiwal Kuchni Zbójnickiej, dużą imprezę z udziałem najlepszych europejskich kucharzy. Organizatorzy przygotowują mnóstwo atrakcji, w tym gotowanie dania zbójnickiego na patelni o średnicy 1,7 metra i pojemności 300 litrów.
- Takiej imprezy w Beskidach jeszcze nie było - dodaje Wróblewski.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?