Przez weekend ugotowali sześć tysięcy litrów kwaśnicy

    Przez weekend ugotowali sześć tysięcy litrów kwaśnicy

    Łukasz Gardas

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Wielkie gotowanie kwaśnicy kończy się w żywieckim amfiteatrze Pod Grojcem.
    Zostało zorganizowane w ramach Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy, który rozpoczął się w piątek. Po zakończeniu gotowania mieszkańcy i turyści zajadali się góralską zupą, aż im się uszy trzęsły. Dopisała pogoda, dzięki czemu na imprezie zjawiło się ponad 30 tysięcy ludzi.

    Na przygotowanie zupy kucharze zużyli pół tony mięsa wieprzowego (głównie żeberek), tyle samo kiszonej kapusty, 200 kg różnego rodzaju warzyw, czyli marchewki, pietruszki i ziemniaków, blisko 30 kg przypraw, 300 główek czosnku oraz około 4 tysięcy litrów źródlanej wody.
    Wyszło z tego sześć tysięcy litrów kwaśnicy. Wielkie kulinarne przedsięwzięcie nadzorował mistrz kucharski Remigiusz Rączka, gospodarz programu kulinarnego "Kuchnia po śląsku" emitowanego w Telewizji Silesia.

    - Góralska zupa powinna być kwaśna, pikantna, w miarę tłusta i musi być odpowiednio klarowna, czyli ma się "świecić z wierzchu" - tłumaczył Remigiusz Rączka.

    Barbara Czul, organizatorka kulinarno-kulturalnego przedsięwzięcia podkreślała, że w ten sposób chcą pokazać całemu światu, jak smakuje prawdziwa góralska kwaśnica.

    - Jest pyszna, nigdzie takiej nie gotują - zachwalali Agnieszka i Michał Michalscy, turyści z Krakowa.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Czytaj także

      Komentarze (2)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      ospali.

      baca (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 13 / 15

      Szkoda że media polskie przespały ten wspaniały i smaczny wyczyn.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      A wszystko zaczeło sie od Golców

      ania (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 11 / 18

      A cała przygoda z kwasnicą zaczeła się od Golców.
      Dzieki ich piosence Polska dowiedziała się o takiej potrawie !!
      Dzięki wam Golcowie za to !!

      Ania z Zywca

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama