Zabójcze nasiona, jagódki, kłącza albo całe rośliny

    Zabójcze nasiona, jagódki, kłącza albo całe rośliny

    Zdjęcie autora materiału

    Dziennik Zachodni

    Na pytania Czytelników odpowiada lek. med. Tomasz Kłopotowski, specjalista chorób wewnętrznych, specjalista toksykologii klinicznej, ordynator Oddziału Toksykologii Klinicznej z Regionalnym Ośrodkiem Ostrych Zatruć Szpitala Instytutu Medycyny Pracy i Zdrowia Środowiskowego w Sosnowcu:
    czatownik: Czy istnieje jakiś jeden sprawdzony skuteczny sposób na odróżnienie grzyba jadalnego od trującego?
    lek._med._Tomasz_Kłopotowski: Nie ma takich sposobów. Jedynie rozsądek może uchronić nas przed zjedzeniem grzyba trującego. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem jest unikanie spożywania grzybów o kapeluszach blaszkowych.

    lew_morski: Czy to prawda, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych, a wręcz przeciwnie - są bardzo ciężkostrawne i mogą zawierać ołów?

    lek._med._Tomasz_Kłopotowski: Generalnie to prawda. Posiadają one jedynie walory smakowe, dla których je zbieramy i kochamy. W przypadkach, gdy rosną w okolicach przemysłowych, mogą w pewnym stopniu akumulować zarówno ołów, jak i niektóre inne metale ciężkie.

    roman: Czy kupowanie grzybów na targu jest bezpieczne?
    lek._med._Tomasz_Kłopotowski: Przyjmuje się, że wszyscy sprzedający grzyby na targowiskach powinni mieć odpowiedni certyfikat gwarantujący sprzedaż jedynie grzybów jadalnych. Nie wszyscy jednak posiadają takie certyfikaty. Na szczęście, biorąc pod uwagę własne doświadczenia, mogę stwierdzić, że nie zdarzają się zatrucia grzybami, tymi najbardziej niebezpiecznymi, wśród osób je kupujących.

    aaaaaaaa:
    W jakim wieku można po raz pierwszy podać dziecku grzyby i które gatunki?
    lek._med._Tomasz_Kłopotowski: Nie ma jednoznacznie określonego wieku. Im później, tym lepiej. Wydaje mi się, ze w miarę bezpiecznie można podać grzyby dzieciom powyżej 14. roku życia. I tak jak w przypadku wszystkich grzybów jedynie te, które mają kapelusze rurkowe. No i oczywiście pieczarki.

    adajan: Czy gotowanie lub smażenie zmniejsza toksyczność grzybów lub ją likwiduje?
    lek._med._Tomasz_Kłopotowski: Nie. Grzyby nawet po wielokrotnym wygotowaniu, czy tez smażeniu będą zawierały trujące substancje.

    roman: Czy osoby z nadwrażliwością jelit mogą jeść grzyby? Przecież są ciężkostrawne?

    lek._med._Tomasz_Kłopotowski: Osoby z jakimikolwiek schorzeniami przewodu pokarmowego, schorzeniami wątroby powinny bezwzględnie unikać grzybów.
    1 3 4 »

    Czytaj także

      Komentarze (1)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      lekcje

      joł (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 51 / 47

      jak rosliny bronią się przed zjedzeniem ich

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama