W Kroczycach walczyli o kulinarne laury

W Kroczycach walczyli o kulinarne laury

Patryk Drabek

Dziennik Zachodni

Dziennik Zachodni

Kroczyce były gospodarzem VII Ogólnopolskich Prezentacji Kulinarnych.
Rywalizację elity kucharskiej wygrali reprezentanci hotelu Verde Montana w Kudowie Zdroju i to właśnie w tej dolnośląskiej miejscowości odbędzie się w przyszłym roku ósma edycja tego konkursu.

- Przygotowaliśmy m.in. comber z królika, karczek faszerowany warzywami i grzybami mun, świeże raki gotowane z dodatkiem masła, cebulki i kopru, a dla spragnionych śliwowicę prosto z Kudowy Zdroju - mówi Łukasz Konik, zastępca szefa kuchni w hotelu Verde Montana.


Walory smakowe przygotowanych potraw mógł ocenić każdy, kto za co najmniej 5 zł kupił specjalną cegiełkę, która pozwalała jednocześnie oddać głos na wybrany region. Dochód ze sprzedaży został przekazany Ośrodkowi Pomocy Dziecku i Rodzinie w Górze Włodowskiej.

W tym roku udało się zebrać na ten cel 5 tys. 688 zł. Uczestnicy kulinarnych zmagań ugotowali także ponad 320 kg międzyregionalnego gulaszu, który cieszył się ogromnym zainteresowaniem amatorów dobrej kuchni. Imprezie towarzyszył koncert zespołu Łzy.

Tego samego dnia w Porębie odbył się również VII Światowy Festiwal Prażonek. Organizatorzy przygotowali m.in. dwa potężne kotły, które pozwoliły upiec ponad 1000 porcji dla wielbicieli tej potrawy.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

DZ poleca

Wideo