Rywalizację elity kucharskiej wygrali reprezentanci hotelu Verde Montana w Kudowie Zdroju i to właśnie w tej dolnośląskiej miejscowości odbędzie się w przyszłym roku ósma edycja tego konkursu.
- Przygotowaliśmy m.in. comber z królika, karczek faszerowany warzywami i grzybami mun, świeże raki gotowane z dodatkiem masła, cebulki i kopru, a dla spragnionych śliwowicę prosto z Kudowy Zdroju - mówi Łukasz Konik, zastępca szefa kuchni w hotelu Verde Montana.
Walory smakowe przygotowanych potraw mógł ocenić każdy, kto za co najmniej 5 zł kupił specjalną cegiełkę, która pozwalała jednocześnie oddać głos na wybrany region. Dochód ze sprzedaży został przekazany Ośrodkowi Pomocy Dziecku i Rodzinie w Górze Włodowskiej.
W tym roku udało się zebrać na ten cel 5 tys. 688 zł. Uczestnicy kulinarnych zmagań ugotowali także ponad 320 kg międzyregionalnego gulaszu, który cieszył się ogromnym zainteresowaniem amatorów dobrej kuchni. Imprezie towarzyszył koncert zespołu Łzy.
Tego samego dnia w Porębie odbył się również VII Światowy Festiwal Prażonek. Organizatorzy przygotowali m.in. dwa potężne kotły, które pozwoliły upiec ponad 1000 porcji dla wielbicieli tej potrawy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?