- Krzew ten normalnie kwitnie na przełomie marca i kwietnia, zanim jeszcze pojawią się liście - tłumaczy Adam Podgórski, prezes Rudzkiego Towarzystwa Drzew, który zauważył kwiaty przypadkiem, przy okazji załatwiania urzędowych spraw w magistracie. - Teraz mamy dwa w jednym - dużo żółtych owoców i kwiaty. Taki widok zbyt często się nie zdarza -dodaje.
Pigwowiec japoński w odróżnieniu od pigwy pospolitej ma niewielkie kuliste owoce. Są twarde i bardzo kwaśne, w smaku trochę podobne do cytryny.
- Świetnie nadają się do galaretek lub przetworów - zachęca Barbara Podgórska, żona pana Adama. - Ja kroję je w kosteczkę, zasypuję cukrem i czekam aż puszczą sok. Dodaję go później do herbaty albo robię wspaniałe aromatyczne nalewki - kontynuuje z uśmiechem.
Mimo, że ukwiecone krzewy jesienią cieszy oko, państwo Podgórscy przestrzegają. - Według potocznych przekonań, rośliny kwitnące po raz drugi jesienią wróżą ostrą zimę - przypominają.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?