Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego

Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego

PS

Dziennik Zachodni

Dziennik Zachodni

Zespół budynków magazynowo-biurowych CANEA w Cieszynie zwyciężył w internetowym plebiscycie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Województwa Śląskiego 2009 - podało biuro prasowe Zarządu Województwa Śląskiego.
Do tegorocznej, dziesiątej edycji, zgłoszono 23 obiekty. Internauci mogli na stronach internetowych województwa śląskiego przeczytać opis, obejrzeć zdjęcia oraz plan sytuacyjny inwestycji. Na trzy najlepsze - ich zdaniem - realizacje oddawali swój głos, przyznając im odpowiednio 5, 3 lub 1 punkt.

W trwającym dwa tygodnie plebiscycie oddano ponad 4000 głosów. Internauci za najciekawszą propozycję uznali zespół budynków magazynowo biurowych CANEA w Cieszynie (5912 pkt). Tuż za nim (5642 pkt) znalazła się Pokazowa Zagroda Żubrów w Zabytkowym Parku Pszczyńskim. Trzecie miejsce zajął Teatr Rozrywki wraz zagospodarowaniem terenu w Chorzowie, zdobywając 4356 punktów.


Niezależnie od głosowania internetowego, jury konkursowe - członkowie Wojewódzkiej Komisji Urbanistyczno Architektonicznej - wyróżni najlepsze dzieła urbanistyczno-architektoniczne oraz przyzna Nagrody Marszałka Województwa Śląskiego w trzech kategoriach: urbanistyka, architektura i modernizacja. Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się 21 października podczas Śląskich Dni Architektury.

Ideą, jaka przyświecała najlepszemu projektowi, było stworzenie zespołu budynków umożliwiających adaptację do zmiennych wymagań funkcjonalnych inwestora, a także stworzenie charakterystycznego profilu zabudowy, będącego znakiem firmy.

Cały zespół podzielono na dwie części. Wszystkie funkcje związane z kontaktem z zewnętrznymi klientami wyodrębniono w formie budynku frontowego, za którym zlokalizowano podstawową halę magazynową, w której wydzielono część socjalną dla pracowników oraz dodatkową przestrzeń pełniącą różne funkcje w zależności od potrzeb.

Budynek frontowy zaprojektowano, jako dwukondygnacyjny, praktycznie jednoprzestrzenny układ. Centralną częścią budynku, podkreślającą jego jednoprzestrzenność jest dwukondygnacyjny hol, zamknięty przeszkleniem strukturalnym.

Cały zespół oddzielony jest od drogi strefą parkingów, których charakterystycznym elementem jest zbiornik przeciwpożarowy, uformowany w formie sadzawki.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

DZ poleca

Wideo