Tysiąc złotych i lodówka dla zwyciężczyni w naszym konkursie

    Tysiąc złotych i lodówka dla zwyciężczyni w naszym konkursie

    Bartłomiej Wnuk

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Przepis na zupę fasolowo-śliwkową przyniósł pani Katarzynie Prosyniak z Chorzowa główną nagrodę w konkursie "Pełna lodówka na święta" zorganizowanym przez "Polskę Dziennik Zachodni".
    Laureatka otrzymała lodówkę oraz bony o wartości tysiąc zł, ufundowane przez sieć hipermarketów Real - partnera konkursu.

    Po nagrody, wraz z mężem Andrzejem i synkiem Szymonem, pani Katarzyna przyjechała do bytomskiego centrum handlowego M1, gdzie okazało się, że to nie pierwsza wygrana państwa Prosyniaków w naszych konkursach.

    - Dwa lata temu udało nam się wygrać zestaw kina domowego, który służy nam do dzisiaj - mówi pan Andrzej i przyznaje, że bardzo smakuje mu lekko słodkawa zupa fasolowo-śliwkowa, która i w tym roku zagości na ich wigilijnym stole. Skąd w chorzowskim domu znalazła się tak egzotyczna na Śląsku potrawa?
    - To stary, dobry, sprawdzony rodzinny przepis przywieziony z terenu dawnego województwa nowosądeckiego. Z tamtych terenów pochodzi moja rodzina - wyjaśnia pani Katarzyna i dodaje, że nowa lodówka bardzo jej się przyda. Będzie mogła przechować w niej nadmiar kulinarnych specjałów przygotowanych na Wigilię. Smakołyki przeczekają do pierwszego i drugiego dnia świąt Bożego Narodzenia.

    - Bony zachowamy sobie do przyszłego roku, ponieważ w tej chwili brakuje nam pomysłu, co za nie kupić. W domu mamy już wszystko, czego trzeba do przygotowania świąt - przyznaje pan Andrzej.


    Przepis pani Krystynyna zupę fasolowo-śliwkową



    Składniki: fasola "Jaś", śliwki suszone, jarzyna jak na rosół, makaron łazanki.

    Przygotowanie: jarzynę kroimy w talarki i gotujemy powoli jak rosół.
    Osobno gotujemy fasolę,
    którą dzień wcześniej
    musimy namoczyć
    (na przykład przez noc).
    W momencie, kiedy nasze składniki staną się lekko miękkawe, łączymy je
    i dodajemy śliwki suszone.
    Tak skomponowaną całość gotujemy do miękkości.
    Osobno gotujemy makaron łazanki, który dodajemy do zupy.
    Na koniec, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo