- Dla nas tłusty czwartek to wielki czwartek - śmieje się Adam Budny, piekarz-cukiernik z Rudy Śląskiej, który w swoim fachu pracuje już ćwierć wieku.
- Sprzedajemy trzydzieści razy więcej pączków niż w każdy inny dzień. Mamy pączki z dżemem, budyniem, śmietaną, makiem, a nawet z adwokatem i malibu. Dodatkowo na tłusty czwartek szykujemy pączki z nadzieniem różanym - dodaje.
Pomysły na polewy i nadzienia podsuwają często sami klienci, choć wciąż największym powodzeniem cieszy się paczek z lukrem i marmoladą. Ale nie brakuje amatorów pączków z cukrem pudrem, kokosem czy polewą czekoladową.
Jak w tym czwartkowym zalewie pączków, wybrać te najsmaczniejsze?
- Dobry paczek zachowuje świeżość przez 24 godziny. Niestety nie możemy się zdać na wygląd, bo ten może nas zwieść. Najlepiej pytać o tradycyjne pączki - mówi Adam Budny. - U nas przez lata zmieniał się asortyment, ale nie metody pieczenia. Paczki smażymy smalcu. Musi być w nich żółtko i odpowiednia mąka - dodaje.
Jedno jest pewne, paczki królują dziś na stołach i chyba nie będzie nikogo, kto na okrąglutkie pyszności się nie skusi. Pamiętajmy jednak że każda z tych smacznych brązowych kul ważących raptem po 50 gramów ma ponad 200 kalorii.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?