Ważne
    Napełniają talerz głodnemu

    Napełniają talerz głodnemu

    Beata Sypuła

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Miliony posiłków i dziesiątki ton żywności rozdał w ciągu kilkunastu lat swej działalności Śląski Bank Żywności. Skąd bierze pieniądze na wyżywienie głodnych?
    Temu służy nasza hojność - udział w zbiórkach żywności i przekazywany przez nas 1 proc. podatku.
    Tradycyjna Wielkanocna Zbiórka Żywności właśnie się zakończyła. Śląski Bank Żywności w Rudzie Śląskiej i podobna placówka z Częstochowy przeprowadziły je w dniach 19-21 marca. Wolontariusze ruszyli do sklepów i tam zachęcali nas, byśmy kupili konkretne produkty spożywcze i podzielili się z najuboższymi przed zbliżającymi się świętami.


    - W tej zbiórce uczestniczyło ponad 600 wolontariuszy. Na terenie 11 miejscowości w 73 placówkach handlowych zbierało żywność 16 organizacji. Efektem zbiórki jest 17.065,75 kg artykułów spożywczych, które trafiły do koszy wolontariuszy dzięki ofiarności mieszkańców Śląska - mówi Irena Ogonowska ze Śląskiego Banku Żywności w Rudzie Śląskiej.

    Wrzucano do koszy głównie olej, makaron, ryż, konserwy i słodycze.
    Obok zbiórki żywności udało się podczas kwesty pieniężnej zebrać także 3.738,36 zł. Zarówno dary żywnościowe, jak i artykuły zakupione z pieniędzy zebranych podczas kwesty trafią do najbardziej potrzebujących osób.

    Co roku mogą one liczyć na wolontariuszy banków żywności. W tym roku w wielkanocną zbiórkę zostało w całym kraju zaangażowanych około 15 tys. wolontariuszy, którzy odbierali żywność w ponad 1.200 sklepach na terenie całej Polski. Powołany do życia w 1999 r. Śląski Bank Żywności ma olbrzymie potrzeby. Wspiera tysiące ubogich mieszkańców województwa śląskiego. Jego pomoc dotarła już do 235 tys. potrzebujących. W ciągu ostatnich 5 lat ze źródeł krajowych i zagranicznych na rzecz dzieci oraz osób ubogich pozyskał 9 tys. ton darów żywnościowych o wartości 23 mln zł. To równowartość 7 mln 782 tys. posiłków. Mąka, makaron świderki i krajanka, kasza jęczmienna i manna, płatki kukurydziane, musli, dania gotowe z kasz i z makaronem, krupnik, kawa zbożowa, herbatniki, sery żółte i topione, mleko UHT i w proszku, masło, cukier i dżem - takie produkty znajdą się w tym roku w magazynach obsługujących osoby bardzo biedne.
    1 »

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama