Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co symbolizują pokarmy w koszyku

AMA
Dobór pokarmów niesionych do święcenia nigdy nie był przypadkowy
Dobór pokarmów niesionych do święcenia nigdy nie był przypadkowy FOT. RAFAL NIEWCZAS
Najważniejszym elementem wielkanocnego stołu jest ustrojona bukszpanem święconka, którą w Wielką Sobotę zanosimy do poświęcenia do kościoła.

Według tradycji, z chwilą przyniesienia do domu poświęconych pokarmów kończy się Wielki Post i zaczyna radosny czas świąt wielkanocnych.

Dawniej święcenie odbywało się na szlacheckich dworach, a poświęcone musiały być wszystkie dania, które miały się znaleźć na świątecznym stole. Co więcej, oprócz pokarmów święcono także rzeczy potrzebne do gospodarstwa, takie jak woda, kasza, ziemniaki, a także po garści zboża używanego później do siewu.

Dziś w zależności od regionu w wielkanocnych koszyczkach pojawiają się coraz to nowe specjały - przy czym niektóre z nich nie mają nic wspólnego z wielkanocną tradycją.
Warto zatem pamiętać, że dobór produktów niesionych do święcenia w wielkanocnych koszyczkach nigdy nie był przypadkowy.

Zgodnie z chrześcijańską tradycją, koniecznie musi się w nim znaleźć siedem błogosławionych darów Bożych, które symbolizują treść chrześcijaństwa. A oprócz tego wielkanocny Baranek, który jest znakiem zmartwychwstałego Chrystusa. Jezus - tak jak Baranek Ofiarny - oddał życie za ludzi, żeby zmartwychwstać i zatriumfować nad grzechem i śmiercią.

Najczęściej baranek występuje z chorągiewką, podobnie jak sylwetka Zmartwychwstałego Chrystusa ze sztandarem, symbolem zwycięstwa i tryumfu. Baranek do koszyczka może być z ciasta, czekolady albo cukru. Dawniej na kształt baranka formowano bryłę masła przeznaczonego na świąteczne śniadanie.

Jajko - symbolizuje odrodzone, nowe życie (do koszyczka wkładamy je w postaci pisanek, a do tego dokładamy co najmniej jedno świeżo ugotowane na twardo, którym będziemy się łamać przy składaniu życzeń w czasie śniadania wielkanocnego. Według tradycji poświęcone w Wielką Sobotę jajka mają gwarantować obfitość dóbr, zapewniać dobre zdrowie i szczęście w miłości.
Chleb - niezależnie od kultury, był i jest pokarmem niezbędnym do życia. Gwarantuje dobrobyt i pomyślność. Jeden z najważniejszych symboli w tradycji chrześcijańskiej - przedstawia bowiem Ciało Chrystusa.

Wędlina - zapewnia zdrowie i płodność, a także dostatek, bo przecież w dawnych czasach nie każdy mógł sobie pozwolić na ten szczególny pokarm. Kiedyś był to choćby plaster szyneczki, a od XIX wieku słynna polska kiełbasa.

Ser - jest, jako produkt mleczny pochodzący od krów, owiec i kóz, symbolem zawartej przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody, a przede wszystkim stanowi gwarancję rozwoju stada zwierząt domowych.

Chrzan - zawsze był ludowym znamieniem wszelkiej siły i fizycznej krzepy. Współdziałając z innymi potrawami zapewniał ich skuteczność.

Sól - to minerał życiodajny, dawniej posiadający moc odstraszania wszelkiego zła. Bez soli nie ma życia. To także oczyszczenie, samo sedno istnienia i prawdy. Stąd twierdzenie o "soli ziemi", jak to w Kazaniu na Górze powiedział Chrystus o swoich uczniach.

Ciasto - do koszyka ze święconką "dostało się" jako ostatnie, jako symbol umiejętności i doskonałości. Zwykle reprezentowane bywa przez wielkanocne babki. Trzeba pamiętać, że winien to być wypiek własny, domowy, a nie kupiony w ciastkarni. Wystarczy zwykła domowa drożdżówka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!