Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Katowice: Sanepid ostrzega przed niebezpieczną żywnością i napojami

RP
Śląski Sanepid przygotował ulotki dla ludności na terenach powodziowych z informacją o zapobieganiu chorobom zakaźnym, a także o zachowaniu bezpieczeństwa przy spożywaniu żywności. Publikujemy jej treść.

Woda roznosi i osadza na terenie powodziowym zarazki zakaźnych schorzeń przewodu pokarmowego: duru brzusznego, czerwonki, salmonelloz i innych chorób biegunkowych. W glebie oraz w pomieszczeniach chłodnych i wilgotnych mogą one pozostawać zdolne do zakażenia przez kilka tygodni. Zarazki należy zniszczyć wszędzie tam, gdzie jest to możliwe.

W tym celu należy:

odkazić wapnem chlorowanym zalane powodzią studnie i ujęcia wodne,

oczyścić z osadów i odkazić przy użyciu chemicznych środków czyszczących powierzchnię ścian, podłóg i sprzętów gospodarczych,

wywietrzyć, wysuszyć i odmalować pomieszczenia mieszkalne i gospodarcze, zwłaszcza te, w których przechowuje się żywność i gdzie przybywają małe dzieci oraz osoby starsze niedołężne,

oczyścić, wysuszyć i odkazić toalety: często powtarzać odkażenie urządzeń sanitarnych i toalet, zmywać je i utrzymywać w czystości i suchości.

WODĘ do picia, płukania owoców i warzyw spożywanych na surowo, do mycia zębów należy ZAWSZE GOTOWAĆ przed użyciem

Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, jaja, ryby) oraz warzywa należy traktować jako zakażone i nie dopuszczać do ich zetknięcia z produktami gotowymi do spożycia, zwłaszcza gotowanymi i przeznaczonymi do spożycia na zimno lub przechowywania

RĘCE myć dokładnie wodą i mydłem, czyszcząc również paznokcie po każdej wizycie w toalecie, oporządzeniu zwierząt, oczyszczaniu warzyw oraz mięsa i jaj

W razie zachorowania należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza i poddać jego zaleceniom

W przypadku konieczności zastosowania szczepień ochronnych przeciw durowi brzusznemu należy jak najszybciej zgłosić się do odpowiedniego punktu szczepień

INFORMACJA O BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI DLA POWODZIAN

Artykuły żywnościowe pozostawione lub przechowywane w miejscach objętych powodzią są narażone na zniszczenie, zepsucie lub zanieczyszczenie. Dlatego należy je dokładnie sprawdzać przed spożyciem. Żywność zepsuta, zanieczyszczona i spleśniała jest szkodliwa dla zdrowia. Spożywanie jej może być przyczyną chorób, a nawet śmierci.

NIE JEDZ, ZWŁASZCZA NIE PODAWAJ DZIECIOM PRODUKTÓW, KTÓRE:

zostały zalane lub zawilgocone, a nie są hermetycznie pakowane, jeśli nawet nie wykazują oznak zepsucia

mają zmieniony zapach, barwę, smak, konsystencję

mają widoczną pleśń lub zapach spleśniały, stęchły

są w widoczny sposób zanieczyszczone lub posiadają obcy chemiczny zapach

są w opakowaniach pozbawionych etykiet, w związku z czym mogą być mylnie uznane za żywność, np. trujące oleje mineralne, zaprawione zboża siewne itp.

znajdowały się w miejscach brudnych - w chlewach, oborach, kurnikach itp.

są w puszkach o wydętych wieczkach (zbombażowane konserwy)

Nie jedz artykułów żywnościowych niewiadomego pochodzenia - mogą być szkodliwe. Nie spożywaj mięsa, które nie było badane oraz jego przetworów. Nawet gotowanie i smażenie takiego produktu nie chroni przed zatruciem, zwłaszcza niebezpiecznymi dla człowieka włośniami.

POSIADANĄ ŻYWNOŚĆ CHROŃ PRZED ZEPSUCIEM I ZANIECZYSZCZENIAMI, W TYM CELU:

produkty nietrwałe jak: mięso, wędliny, ryby, mleko i jego przetwory, a także tłuszcze i gotowe potrawy itp. przechowuj w temperaturze niższej niż 8 stopni Celsjusza

przechowuj żywność w szczelnych opakowaniach, przykrytą, w pomieszczeniach, gdzie nie ma środków chemicznych, takich jak pestycydy, nawozy mineralne

składaj żywność w suchym, chłodnym miejscu

chroń żywność przed gryzoniami i szkodnikami

W razie zanieczyszczenia lub zmoczenia powierzchni hermetycznego opakowania żywności, po usunięciu z opakowań zanieczyszczeń, produkt może być spożyty, jeśli nie wykazuje żadnych zmian.

W KAŻDYM PRZYPADKU WYSTĄPIENIA BIEGUNKI, WYMIOTÓW, PODWYŻSZONEJ TEMPERATURY, BÓLÓW BRZUCHA I TYM PODOBNYCH OBJAWÓW ZATRUCIA POKARMOWEGO - NALEŻY BEZZWŁOCZNIE ZWRÓCIĆ SIĘ DLA LEKARZA

Im szybsza pomoc lekarska, tym szybszy powrót do zdrowia, czasem jest to warunek uratowania życia.

Wszystko, co jest pokryte szlamem, musi być zniszczone. Zanieczyszczona żywność przede wszystkim!

Taką żywnością nie wolno także karmić zwierząt domowych i hodowlanych, bo tak jak i ludzie mogą się one zatruć. Gotowanie nie pomoże. Należy zniszczyć wszystkie produkty, do opakowań których dostała się woda, także słoiki, butelki z zakręcanymi przykrywkami, weki. Trzeba zniszczyć zalane wodą warzywa i owoce. Pod żadnym pozorem nie można jeść owoców i warzyw z zalanych ogródków przydomowych czy działkowych.

Uwaga na produkty nie zamoczone, ale zostawione w pozbawionych prądu lodówkach. Tych też jeść nie wolno! Bardzo niebezpieczne mogą się okazać produkty niewiadomego pochodzenia, kupowane okazyjnie lub pozbawione etykiet - mogą być zatrute przez wodę lub przeterminowane.
Puszki

Najlepiej korzystać z gotowych produktów nie wymagających żadnego przygotowania. Można uratować żywność z metalowych konserw, pod warunkiem że nie widać w nich zagłębień ani rdzy: - na ile to możliwe, spisać z etykiet informacjedotyczące produktu, producenta i terminu przydatności konserwy do spożycia, usunąć etykiety i opisaćpuszkę niezmywalnym pisakiem;

- sprawdzić, czy z puszki nic nie wycieka ani czy nie ma wybrzuszeń (takie

puszki należy bezwzględnie wyrzucić,bo grozi zatruciem jadem kiełbasianym):

- umyć puszkę w silnym roztworze środka dezynfekcyjnego;

- użyć szczotki w celu dokładnego usunięcia szlamu;

- zanurzyć konserwę na 15 minut

w ciepłym roztworze środka dezynfekcyjnego (łyżka bielinki na 4 litry wody);

- pozwolić puszce wyschnąć, nie wycierać jej przed otwarciem lub umieszczeniem w czystym, suchym i wydezynfekowanym miejscu.
Świeża dowożona żywność

Nawet jeśli wiadomo, że produkty są z pewnego źródła, potrawy z nich przygotowane trzeba długo gotować i jeść je gorące. Owoce i warzywa - z pewnego źródła -można jeść po obraniu ze skórki, po wstępnym opłukaniu czystą, przegotowaną bądź odkażoną nadmanganianem potasu wodą. Przed obieraniem należy koniecznie umyć ręce. Inne warzywa i owoce, np. sałata czy owoce jagodowe, wymagają dużej ilości wody i wielokrotnego płukania.

Naczynia

Można zachować szklane i porcelanowe nakrycia, metalowy i szklany sprzęt kuchenny po uprzednim oczyszczeniu, czyli:

- umyciu w silnym roztworze środka dezynfekcyjnego;

- usunięciu wszelkiego brudu i błota;

- dezynfekcji porcelany i szkła w ciepłym roztworze środka dezynfekcyjnego przez 2 godziny (łyżka bielinki na cztery litry wody albo l-proc. roztwórchloraminy);

- wygotowaniu metalowych garnków,patelni, narzędzi kuchennych i sztućców przez 10 minut.

Naczynia najlepiej wycierać jednorazowymi ręcznikami albo czystymi ścierkami. Jeśli ich brakuje, najlepiej naczynia pozostawić do wyschnięcia. Niestety, trzeba wyrzucić wszystkie porowate przedmioty, których nie można wygotować w wodzie. Jeśli to możliwe, używać należy jednorazowych sztućców i talerzy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!