Powodziowa reakcja łańcuchowa, czyli jak uniknąć epidemii

    Powodziowa reakcja łańcuchowa, czyli jak uniknąć epidemii

    Teresa Semik

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Fala powodziowa niesie za sobą zanieczyszczenia bakteryjne i chemiczne, groźne dla zdrowia, a nawet życia. Gdy woda opadnie na zalanych terenach można się spodziewać największego zagrożenia. By go zminimalizować Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektorat Sanitarny apeluje, aby dokładnie sprawdzić przed spożyciem artykuły żywnościowe pozostawione w miejscach objętych powodzią.
    Żywność zanieczyszczona, spleśniała jest szkodliwa. Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, jaja, ryby) oraz warzywa należy traktować jako zakażone. Nie dopuszczać, by stykały się z produktami przygotowywanymi do spożycia.

    Nie należy jeść, a zwłaszcza podawać dzieciom produktów, które: zostały zalane lub zawilgocone, a nie są hermetycznie spakowane, jeśli nawet nie wykazują oznak zepsucia, mają zmieniony zamach, konsystencję, barwę smak, mają widoczną pleść lub zapach spleśniały, stęchły, są w widoczny sposób zanieczyszczone lub posiadają obcy, chemiczny zapach, są w opakowaniach pozbawionych etykiet, w związku z czym mogą być mylnie uznane za żywność, a są to np. trujące oleje, znaleziono je w miejscach brudnych, są w puszkach o wydętych wieczkach.

    Nie wolno jeść mięsa oraz jego przetworów, jeśli nie zostały przebadane. Nawet gotowanie i smażenie takiego produktu nie chroni przed zatruciem, zwłaszcza niebezpiecznymi dla człowieka włośniami.
    W każdym przypadku wystąpienia biegunki, wymiotów, podwyższonej temperatury, bólów brzucha i tym podobnych objawów zatrucia pokarmowego należy bezzwłocznie zwrócić się do lekarza.

    Badanie wody



    Katowicki sanepid ostrzega, że wszystkie ujęcia przydomowe (studnie, ujęcia z potoków itp.) należy traktować jako potencjalnie skażone, a szczególnie niebezpieczne są te, które uległy zalaniu czy podtopieniu przez wody powodziowe. Do czasu ustąpienia fali powodziowej przeprowadzanie czyszczenia i dezynfekcji urządzeń wodociągowych oraz badania jakości jest bezzasadne.

    - Wszystkie prace mające na celu doprowadzenie jakości wody i urządzeń wodociągowych do bezpiecznego stanu, można skutecznie przeprowadzić tylko w stabilnych i sprzyjających warunkach. Dopiero po oczyszczeniu sieci, studni należy bezwzględnie zbadać jakość wody - informuje Grzegorz Hudzik, wojewódzki inspektor sanitarny w Katowicach. Pomocą służą pracownicy Wojewódzkiej oraz Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych województwa śląskiego.
    1 3 »

    Czytaj także

      Komentarze (1)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      błędy w pisowni

      polonista (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 11 / 10

      Jezuuuu!

      nie róbcie tych idiotycznych literówek!!!!!!!

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo