Festiwal Śląskie smaki w Złotym Potoku

    Festiwal Śląskie smaki w Złotym Potoku

    Rafał Kuś

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Śląska kuchnia najdłużej i najlepiej kultywuje tradycję. I nawet, jeśli coś zmienia, unowocześnia, dodaje smaki, cały czas osadzona jest na starych korzeniach.
    To tu jest rosół z gołębi, rosół z perliczki i wiele dań z królika - mówi Hanna Szymanderska, autorka popularnych książek i poradników kucharskich, jurorka konkursu kulinarnego V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w sobotę w Złotym Potoku na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.

    Do rywalizacji o "Złoty Durszlak" i tytuł Eksperta Śląskich Smaków przystąpiło 18 drużyn amatorów (koła gospodyń wiejskich i rodziny) oraz profesjonalistów (hotele i szkoły gastronomiczne).


    Wśród amatorów najlepsze dania przygotował Team Rodzinny z Czarkowa koło Pszczyny. Drużyna zachwyciła jurorów plackami ziemniaczanymi z gulaszem z sarny, rosołem z czarnej kaczki z pierogami oraz przepiórkami w sosie własnym z różyczkami puree i szparagami w sosie śmietankowym.

    Podobnie jak przed rokiem, w kategorii profesjonalistów nie mieli sobie równych kucharze z katowickiego hotelu Qubus. Tym razem przyrządzili pierś z gęsi wędzonej z sałatką śląską, zupę "duet kremowy z dyni i pokrzyw", udko z kaczki z kluskami tartymi i kwaśnymi jabłkami, a na deser przysmak z rabarbaru.
    Po raz pierwszy w konkursie wystartował Młodzieżowy Klub Kulinarny z Częstochowy. - Postawiliśmy na tradycyjną kuchnię z regionu częstochowskiego - mówi kucharz Szymon Szlendak. - Przygotowaliśmy babciną polewkę z prażuchami, okraszonymi boczkiem i cebulą, złotopotockiego pstrąga w migdałach z kuleczkami ziemniaczanymi i sałatkę ze świeżych pomidorów, a na deser racuszki z jabłkami i czereśniami - wymienia.

    Częścią festiwalu był również konkurs na najlepszą nalewkę. Został nią pszczyński krupnik według receptury restauracji Stara Piekarnia w Pszczynie. Drugie miejsce zajęła tarni-nówka, przygotowana przez Danutę Kuczyńską-Pytel z Janowa, a trzecie rabarbarówka, zrobiona przez Krystynę i Elżbietę Nawrotek z Wisły Wielkiej.

    Organizatorem festiwalu była m.in. Śląska Organizacja Turystyczna oraz gmina Janów.


    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama