Katowice, Warszawa: Baca i juchas to od dziś zawody

    Katowice, Warszawa: Baca i juchas to od dziś zawody

    Zdjęcie autora materiału

    Dziennik Zachodni

    Od 1 lipca lista zawodów w Polsce wzbogaciła się o dwie nowe profesje - bacy i juhasa. W tym dniu w życie wchodzi rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 27 kwietnia 2010 r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz jej stosowania.
    Baca został sklasyfikowany pod nr 613001 w grupie "Rolnicy produkcji roślinnej i zwierzęcej", natomiast juhas pod nr 612108 w grupie "Hodowcy wyspecjalizowanej produkcji zwierzęcej".

    Wpisanie tych zawodów na listę to wynik realizacji przez Zarząd Województwa Śląskiego programu Owca PLUS. W ramach współpracy z Zarządem Województwa Izba Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości złożyła w ubiegłym roku wniosek do Ministerstwa o rejestrację zawodów.


    Tradycyjne zawody bacy i juhasa należą do ginących. Wpisanie ich na listę pozwoli bacom i juhasom na korzystanie ze świadczeń społecznych KRUS lub ZUS oraz różnych form zasiłków. Ma im też umożliwić uzyskiwanie uprawnień do wykonywania zawodu poprzez zdobycie certyfikatu potwierdzającego przynależność i potwierdzającego kwalifikacje.

    Aby uzyskać certyfikat, adepci zawodu będą musieli wziąć udział w kursie zakończonym egzaminem. Muszą znać się na gospodarce szałaśniczej oraz wykazać się umiejętnościami pozyskiwania i przetwórstwa mleka owczego, a także wyrobu serów i innych produktów owczych. Wymagana będzie też od nich znajomość programu ochrony parków krajobrazowych i rezerwatów, rozpoznawania roślin chronionych oraz wpływu wypasu zwierząt na bioróżnorodność górskich hal i polan.

    Podczas kursu prowadzone będą wykłady dotyczące tradycji wypasu owiec w Beskidach, współczesnych form gospodarki pasterskiej, prowadzenia zagrody edukacyjnej, agroturystyki oraz prawodawstwa między innymi w zakresie higieny zwierząt. Kursy nie będą dostępne dla każdego. Warunkiem uczestnictwa jest posiadanie zaświadczenia o minimalnym dwuletnim okresie pracy przy hodowli owiec.

    W ubiegłym roku pierwszy kurs organizowany przez Izbę Rzemieślniczą oraz MSP w Katowicach we współpracy z Powiatowym Zespołem Doradztwa Rolniczego w Żywcu ukończyło dwudziestu jeden adeptów zawodu - szesnastu z Beskidów i pięciu z Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Teraz będą oni mogli podejść do egzaminu. Kolejne szkolenia, podobnie jak ubiegłoroczne, otrzymają dofinansowanie z budżetu programu Owca PLUS.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama