Śląska kuchnia regionalna na FOOD CULTURE w Strasburgu

    Śląska kuchnia regionalna na FOOD CULTURE w Strasburgu

    PS

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Do 18 lipca województwo śląskie uczestniczy w Festiwalu Kultur i Smaków Europy - FOOD CULTURE w Strasburgu.
    Festiwal Kultur i Smaków FOOD CULTURE odbywa się od 2007 roku z inicjatywy mieszkańców Strasburga, którzy chcą pokazać, jaką rolę odgrywa tradycja kulinarna w życiu społecznym, gospodarczym, kulturalnym danego kraju bądź regionu.

    Organizatorzy festiwalu pod przewodnictwem Jean-Louis'a de Valmigere przekazali na ręce Marszałka Województwa Śląskiego Bogusława Śmigielskiego zaproszenie do uczestnictwa regionu i jego promocji podczas tegorocznej edycji. Podobne zaproszenie przyjęły: Piemont (Włochy), Estonia, Grecja, Norwegia i Chorwacja.

    Stoisko Województwa Śląskiego zlokalizowane na placu Gutenberga otwarte będzie od godz. 11:00 do 23:00.

    16 lipca to Dzień Polski. W jego ramach odbędzie się przemarsz połączonego zespołu Katowice, kapeli góralskiej oraz zespołu Koniaków od placu Kleber ulicami do katedry Najświętszej Marii Panny do placu Gutenberga z zaproszeniami na stoisko Województwa Śląskiego i tradycyjne wesele góralskie.

    Atrakcję dnia - wesele góralskie - zaprezentuje Zespół Regionalny Koniaków. Podczas wesela zgromadzona publiczność będzie częstowana tradycyjnymi obrzędowymi produktami regionalnymi: miodulą, kołaczami weselnymi, serami owczymi i owczo-krowimi.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama