Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej w Skoczowie

Jacek Drost
W ub. roku zbójnickie jadło cieszyło się powodzeniem
W ub. roku zbójnickie jadło cieszyło się powodzeniem fot. Łukasz klimaniec
Pod Kaplicówką w Skoczowie trwają przygotowania do drugiego Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej, organizowanego przez Beskidzki Klub Kulinarny ze Skoczowa.

W imprezie wezmą udział kucharze z Polski, Czech i Słowacji, a także tacy mistrzowie kuchni, jak Jean Bos z Belgii, Wolfgang P. Menge z Niemiec, Giancarlo Russo z Włoch, Carlos Gonzalez -Tajera z Domnikany czy Karol Okrasa i Waldemar Hołówka.

- Festiwal trwać będzie jeden dzień. Wystrzał armatni zainauguruje kucharskie rywalizacje - informuje Wiesław Wróblewski, prezes BKK odliczający już dni do festiwalu, który odbędzie się w przyszłą sobotę na rynku w Skoczowie.

Tego dnia na ogromnej patelni mającej prawie dwa metry średnicy i ważącej 120 kilogramów powstanie jadło zbójnickie, a w ogromnym kotle mama Pawła i Łukasza Golców będzie gotowała kwaśnicę.

Tego specjału będzie można skosztować kupując symboliczną cegiełkę sprzedawaną przez Fundację Braci Golec. Pieniądze zostaną przeznaczone na cel charytatywny. Cały czas będą przygrywać kapele ludowe.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!