Ważne
    Śląska kuchnia potrzebuje diety. PRZYŚLIJ PRZEPIS

    Śląska kuchnia potrzebuje diety. PRZYŚLIJ PRZEPIS

    Agata Pustułka

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Z myślą o zdrowiu naszych dzieci powinniśmy odchudzić tradycyjną śląską kuchnię. Dziś proponujemy, jak to zrobić, bowiem fast foody i ciężka śląska dieta to fatalna mieszanka dla maluchów z naszego województwa.
    Rodzinny obiad nie musi składać się z tłustych zup, zawiesistych sosów i ciast

    Rodzinny obiad nie musi składać się z tłustych zup, zawiesistych sosów i ciast ©fot. 123rf

    Nic dziwnego, że otyłość jest czwartym pod względem występowania schorzeniem dzieci i młodzieży do 18. roku życia w naszym regionie. Z danych epidemiologicznych wynika, że najwięcej puszystych dzieci mieszka w Rudzie Śląskiej i Piekarach, ale w innych miastach aglomeracji też nie brakuje puszystych nastolatków. Nadwagę leczy się nawet u trzylatków!

    PRZEŚLIJ NAM SWÓJ SPOSÓB NA ODCHUDZENIE ŚLĄSKIEJ KUCHNI NA REDAKCJA @DZ.COM.PL W TYTULE MEJLA WPISZ: KUCHNIA

    1500-2000 kalorii dziennie to norma dla zdrowego dziecka

    Jak twierdzi prof. Barbara Zahorska-Markiewicz, znana specjalistka od zdrowego odżywiania i diety z Poradni Waga w Katowicach, za zbędne kilogramy w pierwszej kolejności odpowiadają...
    babcie, które świetnie gotują i przekarmiają swoje wnuki. Jednak to nie jedyna przyczyna tycia. Ośrodek Międzynarodowych Badań nad Zdrowiem - C.R.I.S. rozpoczyna właśnie trzyletni europejski program badawczy EURODAT-LIFE, którego celem jest pełne poznanie mechanizmów, prowadzących do nadwagi lub otyłości u zdrowych ludzi.

    ZOBACZ NAJLEPSZE PRZEPISY KULINARNE

    Badanie zostanie przeprowadzone w 11 krajach, a udział weźmie w nich 7 tysięcy osób z nadwagą, otyłością oraz prawidłową wagą. W Polsce ośrodkiem realizującym badanie jest Klinika i Katedra Nefrologii, Endokrynologii i Chorób Przemiany Materii Śląskiego Uni-wersytetu Medycznego. Na podstawie badań zostanie stworzony pierwszy w Europie bank danych dotyczących nadwagi i otyłości.

    W województwie śląskim na 10 tys. mieszkańców przypada 151 zbyt grubych dzieci i nastolatków do 18. roku życia. Jest ich zdecydowanie za dużo. Powodów tego, że wciąż tyjemy, jest wiele, ale na pewno część winy ponosi dieta, jaką serwujemy dzieciom. Chodzi nie tylko o fast foody, ale także o wysokokaloryczną śląską kuchnię. Zmieńmy to! Nasze tradycyjne potrawy można uczynić nieco mniej kaloryczne. Obok propozycja, jak "odchudzić" tradycyjny śląski obiad.

    Nadliczbowe kilogramy to nie jest tylko śląska specjalność. W Polsce nadwaga jest epidemią, zaś w czasie ostatnich dwudziestu lat tyjemy na potęgę. Na nadwagę cierpi 16 proc. uczniów.
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze (6)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Śląska dieta

      Gość z City K. (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 35 / 53

      Najbardzi dietetyczno ,czyli ańfachowo w tłuszcz ,to jest -WODZIONKA ,bo nawet z jednym rosołkiym warzywnym bez smalcu jest dobro i smaczno.Polecam

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      odżywianie

      p75 (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 47 / 62

      kuchnia śląska jest dla górników i hutników

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Otyłość jest chorobą...

      z2006 (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 42 / 24

      i prowadzi do innych, skracających życie chorób:

      http://pl.wikipedia.org/wiki/Otyłość

      http://en.wikipedia.org/wiki/Obesity

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Otyłość jest chorobą...

      z2006 (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 23 / 30

      i prowadzi do innych, skracających życie chorób:

      http://pl.wikipedia.org/wiki/Otyłość

      http://en.wikipedia.org/wiki/Obesity

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      śląska kuchia

      jadwiga (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 43 / 33

      Ależ właśnie śląska kuchnia powinna być tłusta! Bo z tego słynie. Tutaj nigdy się nie jadało szczypiorku z solą, a schabowego z zasmażaną kapustą. I niech tak zostanie.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama