Ruda Śląska: Nie wyrzucaj jedzenia!

    Ruda Śląska: Nie wyrzucaj jedzenia!

    Agnieszka Widera

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Ruda Śląska: Nie wyrzucaj jedzenia!

    ©Fot. Lucyna Nenow

    Nie wyrzucaj! Kupuj rozsądnie! - skandując takie hasła młodzież przeszła w piątek korowodem na rynek. Happening pt. "Strajk żywności" zorganizował Śląski Bank Żywności w ramach Światowego Dnia Żywności i Walki z Ubóstwem.
    Ruda Śląska: Nie wyrzucaj jedzenia!

    ©Fot. Lucyna Nenow

    Po co? Bo jak podają statystyki, około 12 procent śląskiej społeczności żyje w ubóstwie.
    - Mimo że problem głodu dotyka tak wielu, 40 proc. wyrzucanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych - mówi Jan Szczęśniewski, prezes ŚBŻ.

    Celem "strajku" było też uświadomienie młodym ludziom, jak wiele osób jest zaangażowanych w produkcję i dystrybucję żywności od rolnika po ekspedientkę w sklepie. - Wyrzucanie jedzenia to marnotrawienie energii, pracy ludzkich rąk - dodaje szef banku żywności. Ludzie podkreślali, że szacunku do jedzenia każdy uczy się w domu rodzinnym .

    - Wychowałam się w domu, gdzie zjadało się wszystko, co mama przygotowała i się nie wybrzydzało. Do głowy by mi nie przyszło wyrzucić jedzenie - mówi Janina Malinowska z Rudy.

    Podczas akcji rozdano tysiąc bochenków chleba. Częstowano też pajdami ze smalcem. Nie zabrakło i strajkowej petycji. Niebawem wojewoda dostanie dokument-postulat, by placówki handlowe przekazujące żywność w darowiźnie były zwalniane z podatku VAT.

    Podobny happening miał miejsce na pl. Biegańskiego w Częstochowie. Dzisiaj i jutro wolontariusze będą zbierać żywność w dwóch tamtejszych centrach handlowych: Promenada i Jagiellończycy. Wsp. BR

    Najpierw myśl, potem kupuj



    Rozmowa z Weroniką Ślęzak-Tazbir, socjologiem z UŚ

    Dlaczego tak wiele żywności jest wyrzucane?
    Po pierwsze z powodu nadmiernych, nieprzemyślanych zakupów. Dużo jedzenia w lodówce daje poczucie bezpieczeństwa, prestiżu. Drugi powód to przeświadczenie, że tylko świeżo kupiony produkt jest zdrowy. Zamiast np. zamrozić część jedzenia, wyrzuca się je i robi nowe zakupy.

    Ale tak łatwiej, bo w sklepach żywności nie brakuje

    No właśnie. Jeśli ktoś nie doświadczył głodu, nie docenia tego, co ma. Polacy chyba nie radzą sobie jeszcze z tzw. dobrobytem. Najpierw kupują, potem myślą. W krajach zachodnich ludzie na nowo uczą się oszczędzać jedzenie.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama