Na listę wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. Ze specjałów województwa śląskiego wpisane są na nią m.in. śląski chrustek, brutfaniok, śląskie oblaty, śląska kiszka, redykołka, krupniok śląski czy też miód z nektaru kwiatów jurajskich. W całym kraju zarejestrowanych jest już ponad 1200 produktów tradycyjnych, co oznacza wzrost o ponad 17% w porównaniu z 2013 r.
ZOBACZ KONIECZNIE:
Skandal! Śląskie specjały nie są produkowane na Śląsku [ZOBACZ]
Kuchnia woj. śląskiego podbija kraj [KULINARNE HITY]
Raz w roku takie wyroby są prezentowane w Warszawie podczas Targów Regionalia, gdzie można w jednym miejscu spróbować najlepszych specjałów z różnych regionów Polski i innych państw. Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 4-6 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska.
- Zdrowe, regionalne wyroby cieszą się rosnącą popularnością w naszym kraju. Coraz chętniej bowiem Polacy sięgają po lokalne produkty, doceniając ich unikatowe właściwości i wysoką jakość. W efekcie, jak widać po liście tradycyjnych artykułów, tego typu wyrobów przybywa. W województwie śląskim w ciągu ostatnich 12 miesięcy liczba tego typu specjałów wzrosła o 4%. W ubiegłym roku na Targach Regionalia gościliśmy ponad 200 wystawców z różnych części Polski. Nie zabrakło też przedstawicieli z południa kraju. Wśród osób z branży i 25 tys. warszawiaków, którzy uczestniczyli w wydarzeniu, mogli prezentować walory swoich produktów promując przy okazji bogactwo kulinarne regionów – zauważa Bartosz Sosnowski, prezes zarządu Międzynarodowych Targów Polska, organizatora Targów Regionalia.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Nie damy Niemcom śląskiego kołocza! Nie ma mowy! [SŁYNNE REGIONALNE PRODUKTY]
Śląski krupniok i piwo Żywiec podbijają świat. A inne produkty regionalne? [ZOBACZ]
Południe z tradycją
Pod kątem bogactwa tradycyjnych produktów prym wiodą południowa i południowo-wschodnia Polska. Wyroby z czterech województw z tych regionów: śląskiego, małopolskiego, podkarpackiego, lubelskiego stanowią bowiem aż 42% wszystkich artykułów wpisanych na listę. Z województwa śląskiego znajduje się na niej aż 136 produktów. Region ten uplasował się tuż za liderem – województwem podkarpackim - pod względem liczby tradycyjnych produktów, ex aequo z województwem pomorskim, które wyróżnia się na tle północnych województw. Warmińsko-mazurskie i zachodnio-pomorskie, z 25 produktami każde, plasują się bowiem w ostatniej trójce pod względem bogactwa takich wyrobów. Najmniej tego typu specjałów (24) znajduje się z kolei w Lubuskiem.
Listę tradycyjnych produktów prowadzi Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z marszałkami województw. Są wśród nich m.in. wyroby mleczne, mięsne, piekarnicze i cukiernicze, warzywa i owoce, a także miody czy gotowe potrawy.
- Obok tradycji na Targach Regionalia w tym roku szczególnie silnie chcemy promować ekologię. Będzie to okazja, by lepiej poznać różnice między tego typu wyrobami. Nie każdy bowiem zdaje sobie sprawę, że produkt ekologiczny nie znaczy to samo co tradycyjny. W wyrobach eko kluczem są ekologiczne metody produkcji. Do ich wytwarzania nie stosuje się chemii, ale tylko naturalne środki. W drugiej kategorii, jak sama nazwa wskazuje, pierwsze skrzypce grają tradycyjne metody wykorzystywane do produkcji oraz tradycyjny skład – tłumaczy Bartosz Sosnowski.
Tradycja z ekologią
Przez trzy dni Targów Regionalia producenci i dystrybutorzy produktów eko i tradycyjnych zaprezentują szeroką ofertę artykułów naturalnych, organicznych, miodów i wyrobów mleczarskich, a także win czy browarów regionalnych. Nie zabraknie też propozycji artykułów rzemieślniczych, z drewna, ale też ręcznie robionej biżuterii, mody inspirowanej folklorem oraz naturalnych kosmetyków. Targom towarzyszyć będą rozmaite atrakcje, w tym smakowite degustacje lokalnych specjałów, pokazy gotowania i konkursy.
Wydarzenie odbędzie się w Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Równolegle organizowane będą Targi Agroturystyka promujące zalety wypoczynku na łonie natury. W ramach tego wydarzenia swoje oferty zaprezentują gospodarstwa ekologiczne i agroturystyczne, jak też kwatery prywatne i pokoje gościnne. Po raz kolejny w sąsiadującej hali odbędą się również Targi LATO.
Targi Regionalia organizowane są we współpracy ze znakomitymi patronami. Patronat honorowy nad tegoroczną edycją objęli: Stanisław Kalemba, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Adam Struzik, Marszałek Województwa Mazowieckiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Więcej informacji dostępnych jest na stronie www.targiregionalia.pl.
*Najlepsze prezenty na Walentynki DLA NIEGO I DLA NIEJ***Rodzice małej Lilki mówią o błędach lekarskich [WIDEO + KOMENTARZE]*Jaki akumulator wybrać? Który najlepszy i najtańszy? ZOBACZ TUTAJ*Urlop macierzyński i urlop rodzicielski 2014 [ZASADY I TERMINY]**
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?