Śląskie drugie w Polsce! Ma ponad 130 produktów...

    Śląskie drugie w Polsce! Ma ponad 130 produktów tradycyjnych. To m.in. krupniok, brutfaniok i oblaty

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Produkty regionalne w Polsce według województw
    1/5
    przejdź do galerii

    Produkty regionalne w Polsce według województw ©mat. pras

    Już 136 wyrobów z województwa śląskiego znajduje się na liście produktów tradycyjnych w Polsce. Obecnie województwo śląskie plasuje się na drugim miejscu pod względem liczby zarejestrowanych wyrobów.
    Na listę wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. Ze specjałów województwa śląskiego wpisane są na nią m.in. śląski chrustek, brutfaniok, śląskie oblaty, śląska kiszka, redykołka, krupniok śląski czy też miód z nektaru kwiatów jurajskich. W całym kraju zarejestrowanych jest już ponad 1200 produktów tradycyjnych, co oznacza wzrost o ponad 17% w porównaniu z 2013 r.

    ZOBACZ KONIECZNIE:
    Skandal! Śląskie specjały nie są produkowane na Śląsku [ZOBACZ]

    Kuchnia woj. śląskiego podbija kraj [KULINARNE HITY]


    Raz w roku takie wyroby są prezentowane w Warszawie podczas Targów Regionalia, gdzie można w jednym miejscu spróbować najlepszych specjałów z różnych regionów Polski i innych państw. Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 4-6 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska.

    - Zdrowe, regionalne wyroby cieszą się rosnącą popularnością w naszym kraju. Coraz chętniej bowiem Polacy sięgają po lokalne produkty, doceniając ich unikatowe właściwości i wysoką jakość. W efekcie, jak widać po liście tradycyjnych artykułów, tego typu wyrobów przybywa. W województwie śląskim w ciągu ostatnich 12 miesięcy liczba tego typu specjałów wzrosła o 4%. W ubiegłym roku na Targach Regionalia gościliśmy ponad 200 wystawców z różnych części Polski. Nie zabrakło też przedstawicieli z południa kraju. Wśród osób z branży i 25 tys. warszawiaków, którzy uczestniczyli w wydarzeniu, mogli prezentować walory swoich produktów promując przy okazji bogactwo kulinarne regionów – zauważa Bartosz Sosnowski, prezes zarządu Międzynarodowych Targów Polska, organizatora Targów Regionalia.

    ZOBACZ RÓWNIEŻ:
    Nie damy Niemcom śląskiego kołocza! Nie ma mowy! [SŁYNNE REGIONALNE PRODUKTY]
    Śląski krupniok i piwo Żywiec podbijają świat. A inne produkty regionalne? [ZOBACZ]

    1 »

    Czytaj także

      Komentarze (2)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      produkty

      dupniak (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      A kto ma miejsce pierwsze? Moze byscie laskawi dziennikowcy tez to napisali.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Chyba nie bolało ?

      :) (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 7 / 2

      Brawa dla autora że potrafi rozróżnić pojęcia województwo tzw. "śląskie" od Ślaska!

      A to niestety i w tej gazetce nie jest tak powszechne. Czy się to komuś podoba czy nie de facto jest to...rozwiń całość

      Brawa dla autora że potrafi rozróżnić pojęcia województwo tzw. "śląskie" od Ślaska!

      A to niestety i w tej gazetce nie jest tak powszechne. Czy się to komuś podoba czy nie de facto jest to województwo śląsko-małopolskie i żadna inteligentna osoba nie może tego stwierdzenia zakwestionować.zwiń

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama