Menu Region

Kopa ornontowicka przepis i sposób podania [PRZEPIS NA KOPĘ...

Kopa ornontowicka przepis i sposób podania [PRZEPIS NA KOPĘ ORNONTOWICKĄ]

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Dziennik Zachodni

BS

Prześlij Drukuj
Kopa ornontowicka to niesamowity deser. W Ornontowicach dostępny w każdej cukierni, gdzie indziej niemal nieznany. Jak przygotować kopę ornontowicką? ZOBACZ KOPA ORNONTOWICKA PRZEPIS
Kopę ornontowicką pokazuje się na Festiwalu Śląskich Smaków, konkursach kulinarnych, teraz wystąpi też w Muzeum Górnośląskim w Bytomiu. Smakuje wszystkim, chociaż nie jest to deser dla kierowców

Ornontowicka kopa ma już kilka sukcesów na koncie i jak widać, to jeszcze nie koniec kariery tego śląskiego przysmaku.

Kopa ornontowiocka wygrywa nieustannie kolejne konkursy kulinarne, a 21 grudnia 2012 r., zgodnie z ustawą z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych została wpisana na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

Choć kopę ornontowicką prezentowano już w ramach różnych festiwali kulinarnych i konkursowych, to w muzeum jeszcze jej nie było. Pokaz kulinarny przygotowania ornotowickiej kopy i jej degustacja odbędzie się w Muzeum Górnośląskim w Bytomiu. Kopę ornontowicką zaprezentuje ornontowickie Koło Gospodyń Wiejskich i Centrum Kultury i Promocji "ART-eria". - To będzie pierwszy taki pokaz w muzeum, panie z koła gospodyń pokażą, jak przygotować naszą ornontowicką kopę, przybliżą jej historię, a o jej fenomenie każdy będzie mógł przekonać się sam, bo po pokazie przewidziana jest także degustacja - zapowiada Aleksandra Malczyk, dyrektorka "ART-erii".

ZOBACZ INNE PRODUKTY REGIONALNE ZE ŚLĄSKA. LISTA PRODUKTÓW REGIONALNYCH

Pokaz w bytomskim muzeum odbędzie się 7 lutego, a wpisuje się szerzej zakrojony projekt prezentowania śląskich potraw przy okazji wystawy "Przy kuchennym stole - wnętrza i smaki kuchni śląskiej".

Zainteresowani będą mogli zobaczyć, jak taką ornontowicką kopę zrobić już 7 lutego w Muzeum Górnośląskim, a póki co sam przepis:


Składniki:
Placki kokosowe:
6 białek
12 dużych łyżek cukru
400 g wiórek kokosowych

Bakalie:
1 puszka ananasa
100 g rodzynek
200 g spirytusu
100 g migdałów

Krem:
1 kostka masła
2 jajka
4 łyżki cukru
250-200 ml śmietany słodkiej 30-36%

Opis przygotowania:
Placki ananasowe
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę na gorąco (tzn. włożyć garnek z białkami i cukrem do miski z ciepłą wodą ok. 40˚C), do ubitych białek dodać wiórki kokosowe ciągle mieszając, następnie formować placki różnej wielkości od największego do najmniejszego (aby potem można było nadać ciastu kształt kopca) na formie wyłożonej papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180˚C

Bakalie
Ananas pokroić w paski, rodzynki sparzyć wodą, odcedzić, zostawić do wychłodzenia, następnie namoczyć w zalewie spirytusowej, pozostawić na noc. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w paseczki.

Krem
Masło zmiksować lub utrzeć na puszysto, jajka ubić z cukrem. Ubite jaja wlewać powoli cienką stróżką do masła, cały czas mieszając; dodać spirytus.

Pokrojony ananas, rodzynki, migdały wymieszać z kremem. Placki kokosowe nasączyć sokiem z ananasa i przełożyć kremem w kolejności od najmniejszego do największego placka. Ubić 1 śmietanę kremówkę 30-36% na sztywno. Przełożone kremem placki w formie kopca oblać śmietaną i posypać startą gorzką czekoladą.


Oryginalna kopa ornontowicka jest dostępna oczywiście w Ornontowicach - można ją tu znaleźć w każdej cukierni.


*Najlepsze prezenty na Walentynki DLA NIEGO I DLA NIEJ
*Rodzice małej Lilki mówią o błędach lekarskich [WIDEO + KOMENTARZE]
*Jaki akumulator wybrać? Który najlepszy i najtańszy? ZOBACZ TUTAJ
*Urlop macierzyński i urlop rodzicielski 2014 [ZASADY I TERMINY]
Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera
Reklama
 

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Reklama
Reklama