Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rekin jest passe. Rządzi kryl [OLEJ Z KRYLA, OLEJ Z WĄTROBY REKINA]

Katarzyna Pachelska
Kryl antarktyczny
Kryl antarktyczny arc
Olej z wątroby rekina, zażywany na poprawę odporności, ma od niedawna solidnego konkurenta. To olej z kryla, czyli malutkiego skorupiaka. Sam kryl jest pożywienie morskich ptaków, fok i wielorybów, ale może być też spożywany przez ludzi. Kryl przypomina krewetkę, żyje w osiągających 6 km ławicach, liczących milion sztuk na metr sześcienny (!), w lodowatych i czystych morzach polarnych.

To właśnie tłuszcz z tego małego skorupiaka zawiera najczystszą i najlepiej przyswajalną porcję kwasów DHA i EPA, a do tego posiada mocny antyoksydant - astaksantynę.

- Kwasy omega-3 powinny być uzupełniane przez te osoby, które nie jadają regularnie ryb i owoców morza (rzadziej, niż jedną porcję tygodniowo). Dotyczy to szczególnie ludzi o wyższym ryzyku chorób serca, układu krążenia - mówi dr n. med. Agnieszka Jarosz, kierownik Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej przy Instytucie Żywności i Żywienia.

- Dieta bogata w kwasy omega-3, szczególnie DHA, poprawia koncentrację i wpływa korzystnie na nastrój. Dodatkowo jest w stanie polepszyć ukrwienie nerwu wzrokowego oraz opóźnić procesy starzenia. Bardzo istotnym działaniem jest bezpośredni wpływ kwasów omega-3 na obniżenie trójglicerydów i cholesterolu - dodaje dr Agnieszka Jarosz.

Teoria, że wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzą przede wszystkim z tłustych ryb morskich, jak makrela, łosoś, halibut, dorsz czy śledź i pozyskiwanych z nich olejów oraz tranu, powoli odchodzi do lamusa. Liczne zanieczyszczenia związkami rtęci i dioksyn, które gromadzą się w rybach z akwenu mórz europejskich i arktycznych, przyczyniły się do poszukiwań alternatywnych źródeł dobroczynnych kwasów tłuszczowych. Bogactwo nienasyconych niezbędnych kwasów omega-3 odkryto w oleju z kryla.

Olej z kryla antarktycznego (Euphausia superba) charakteryzuje się bardzo dużą zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA w formie fosfolipidów. Są one lepiej przyswajalne przez organizm w porównaniu z olejem rybim, zawierającym kwasy omega-3 w postaci trójglicerydów.

Kwasy tłuszczowe EPA i DHA jako fosfolipidy całkowicie rozpuszczają się w wodzie, co oznacza, że są lekkostrawne i nie pozostawiają rybiego posmaku.

Na co pomaga zażywanie oleju z kryla

Codzienne zażywanie oleju z kryla jest wsparciem dla:

Serca- pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i zabezpieczyć system sercowo-naczyniowy.
Mózgu -wspomaga rozwój i funkcjonowanie mózgu, zmniejsza stres i ma pozytywny wpływ #na zachowanie i nastrój.
Wzrok - pomaga utrzymać wzrok w dobrej kondycji oraz zabezpiecza siatkówkę oka przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych (UV).
Olej z kryla jest bogaty w astaksantynę.

To najsilniejszy antyutleniacz, jaki możemy dostarczyć organizmowi do walki z wolnymi rodnikami, stanowiącymi przyczynę wielu niekorzystnych procesów w organizmie (w tym utlenienia złego cholesterolu - LDL). Ta "królowa karetonoidów" jest 800 razy aktywniejsza niż koenzym Q10, 500 razy silniejsza od witaminy E oraz 40 razy skuteczniejsza niż beta-karoten.

Nienasycone kwasy

Zainteresowanie niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT) pojawiło się po tym, jak spostrzeżono, że wśród Eskimosów, pomimo wysokotłuszczowej diety, bardzo rzadko występują kłopoty sercowo-naczyniowe.

Natomiast pozbawieni tradycyjnego pożywienia emigranci eskimoscy, równie często jak Europejczycy, zapadali na choroby cywilizacyjne. Od czasu spostrzeżenia i zbadania takiej zależności, korzyści wynikające ze stosowania NNKT w codziennej diecie, a także w profilaktyce układu krążenia, zostały udokumentowane i dowiedzione.

Organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytworzyć kwasów EPA i DHA , dlatego, aby zadbać o serce i wzrok, wzmocnić pamięć i koncentrację, a dodatkowo wspomóc odporność organizmu, musimy dostarczać je wraz z pożywieniem lub suplementować.Jeśli zdecydujemy się na preparat z kryla, warto sprawdzić, czy na opakowaniu jest informacja, skąd dokładnie pochodzi kryl (podane są współrzędne miejsca połowu). Ocean antarktyczny, z którego wyławia się kryla, uważany jest za najczystszy akwen świata, co dodatkowo zapewnia najwyższej jakości kwasy z grupy omega-3.

Bez rybiego posmaku

Nie każdy lubi ryby i owoce morza. To szczególnie dotyczy dzieci powyżej 2 lat oraz kobiet w ciąży, które miewają wyostrzony zmysł smaku.

Ponieważ olej z kryla szybko się wchłania - znacznie szybciej niż olej z ryb - nie ma rybiego posmaku ani zapachu, który czasami jest długo wyczuwalny w przypadku tranu czy oleju z wątroby rekina.

*SOCZI 2014 - IGRZYSKA OLIMPIJSKIE - RELACJE, ZDJĘCIA, CIEKAWOSTKI
*Najlepsze studniówki 2014 w woj. śląskim ZDJĘCIA + GŁOSOWANIE
*TVP ABC I TV TRWAM NA MULTIPLEKSIE. Jak odbierać, jak przeprogramować dekoder?
*Tak kochają tylko Ślązacy ŚLĄSKI SŁOWNIK MIŁOSNY

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!