Festiwal kulinarny Zasmakuj w Sosnowcu przyciągnął tłumy...

    Festiwal kulinarny Zasmakuj w Sosnowcu przyciągnął tłumy ludzi [ZDJĘCIA]

    Zdjęcie autora materiału

    Katarzyna Pachelska

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Festiwal Zasmakuj w Sosnowcu, 29 marca 2014
    1/20
    przejdź do galerii

    Festiwal Zasmakuj w Sosnowcu, 29 marca 2014 ©KATARZYNA PACHELSKA/DZIENNIK ZACHODNI

    Degustacje potraw sosnowieckich restauracji, pokaz food carvingu i kuchni molekularnej to niektóre z atrakcji Festiwalu Zasmakuj w Sosnowcu, który odbył się w sobotę 29 marca
    W sobotę 29 marca w budynku Wydziału Nauk o Ziemi Uniwersytetu Śląskiego w Sosnowcu, potocznie zwanym Żyletą, odbył się pierwszy Festiwal Zasmakuj w Sosnowcu.

    To impreza kulinarna, prezentująca restauracje i kawiarnie woj. śląskiego (głównie Sosnowca), nowe trendy w gastronomii i zjawiska związane z nią.

    W czasie festiwalu można było oczywiście degustować specjały przywiezione przez restauracje: Kaprys Linguiniego (tu powodzeniem cieszyły się ciasta, na czele z czekoladowym i jabłecznikiem oraz tarty), Magiel Kulinarny (widzowie chwalili zwłaszcza pyszną zalewajkę - zresztą Magiel Kulinarny przymierza się do wydania książki kucharskiej z przepisami kuchni zagłębiowskiej), Bistro na Głównej, Klub Manufaktura (częstował najpierw chlebem ze smalcem, ogórkiem kiszonym i chili, a potem włoskimi smakołykami na czele z pizzą).
    Można było też spróbować słodkości na stoisku Fabryki Kurtosza (słynnych węgierskich kręconych przysmaków) oraz na stoisku Wypiekarni - pięknie dekorowanych babeczek. Dla odważnych i nie jeżdżących tego dnia samochodem drinki serwował zespół Podawane z pasją.

    Dla dzieci zorganizowano klub dziecięcy, a dla zmęczonych - strefę chill out. Zorganizowano również warsztaty winiarskie (za to odpowiadał katowicki Prosecco Bistro&Wine Bar) oraz warsztaty fotografii kulinarnej.

    W strefie Speakers odbywały się pokazy. Damian Twarduś, właściciel bistro Kaprys Linguiniego w Sosnowcu dał pokaz food carvingu, czyli rzeźbienia w owocach i warzywach (później te owoce można było zjeść z czekoladą z czekoladowej fontanny), Dominik Duraj z restauracji Wodna Wieża w Pszczynie zaprezentował pokaz kuchni molekularnej, a Krzysztof Drabik, reprezentujący Speedbar – barmańskie show. Odbył się też pokaz gotowania na żywo, a Zdzisław Kantor z Kompanii Piwowarskiej zapoznał nas z piwnym know-how.

    Na Festiwalu Zasmakuj zjawiły się tłumy widzów w każdym wieku, od najmłodszych smakoszy po smakoszy seniorów. Niektórzy narzekali na tłok i małe porcje serwowane przez restauracje i kawiarnie, inni podkreślali, że chodziło bardziej o smakowanie propozycji lokali i testowanie niż objadanie się. Bezpłatne wejściówki na imprezę były dostępne w kilku punktach w Sosnowcu i jednym w Katowicach. Rozeszły się bardzo szybko.


    *Próbny sprawdzian szóstoklasistów 2014 ARKUSZE + KLUCZ ODPOWIEDZI
    *Horoskop 2014: Karty tarota ostrzegają [PRZEPOWIEDNIE NA 2014]
    *Tabliczka mnożenia do wydrukowania [WZORY TABLICZEK MNOŻENIA]
    *Urlop macierzyński 2014 [ZASADY I TERMINY: URLOP RODZICIELSKI]

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo