Koszyk wielkanocny po śląsku. Jak przygotować?
Święconka przygotowywana na Śląsku nieco różni się od tej przygotowywanej w innych regionach Polski.
ZOBACZ KONIECZNIE:
CO WŁOŻYĆ DO KOSZYCZKA WIELKANOCNEGO? ZOBACZ
Koszyk wielkanocny na bogato [CO WŁOŻYĆ DO KOSZYCZKA]
Po pierwsze jajka wkładane do koszyka wielkanocnego na Śląsku powinne być barwione w sposób naturalny najczęściej w wywarze z cebuli.
W każdym śląskim domu jeszcze do niedawna była forma do wypiekania baranka wielkanocnego. Dzisiaj coraz częściej baranki kupowane są w sklepie, ale na Śląsku raczej są to baranki z ciasta, rzadziej tak jak w innych regionach Polski z czekolady.
W śląskim koszyku wielkanocnym często pojawia się biała kiełbasa, spożywana podczas śniadania wielkanocnego.
Czasami do koszyczka wielkanocnego wkładany jest też kołocz.
Oczywiście, obowiązkowo święconka musi zawierać chleb (symbolizuje ciało Chrystusa).
*Eurowybory 2014: Sprawdź, kogo naprawdę popierasz [TEST WYBORCZY]
*Egzamin gimnazjalny 2014 ARKUSZE + KLUCZ ODPOWIEDZI
*Wielkanoc 2014: Tradycje i zwyczaje wielkanocne, które musisz znać
*Gala 50 wpływowych kobiet woj. śląskiego [ZOBACZ ZDJĘCIA Z GALI]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?