Przepis na ciasto z rabarbarem
Istnieje wiele przepisów na ciasto z rabarbarem. Jedne posypane cukrem pudrem inne z kruszonka, przyrządzone z ciasta drożdżowego lub ucieranego. Lekko kwaskowate ciasto rabarbarowe to przysmak popularny nie tylko na Śląsku.
ZOBACZ, JAKIE CIASTO Z RABARBAREM PROPONUJE REMIGIUSZ RĄCZKA:
CIASTO Z RABARBAREM PREPIS REMIGIUSZA RĄCZKI
- Ciast z rabarbarem jest bardzo dużo, są przyrządzane z ciasta drożdżowego oraz ucieranego. Mnie szczególnie smakuje z ciasta ucieranego. Dodaje się do niego dużo rabarbaru, który daje bardzo dobry kwaśny smak. Do tego ciasta z rabarbaru jeszcze tylko wypić sobie kompotu i mamy raj - mówi Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz.
Jak zrobić pyszne ciasto truskawkowe? Przepisy:
Ciasto truskawkowe [PRZEPIS]. Jak zrobić ciasto truskawkowe? Porady Kingi Paruzel
ZOBACZ KONIECZNIE:
PRZEPISY NA CIASTO DROŻDŻOWE ADAM GESSLER ZDRADZA TAJEMNICĘ
Ciasto z rabarbarem – jak zrobić ciasto rabarbarowe
Upieczenie ciasta rabarbarowego wcale nie jest trudne i każdy może je przyrządzić. Do przygotowania ciasta z rabarbarem przyda się także trochę czasu, ponieważ pieczenie ciasta rabarbarowego jest czasochłonne. Do przygotowania ciasta z rabarbarem o wymiarach 20X30 cm potrzebujemy następujących składników:
CIASTO Z RABARBAREM SKŁADNIKI
- 300g rabarbaru
- 185 g masła, 3 jajka
- około 90 g mąki
- 230 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru oraz cukier puder do posypania
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
CIASTO Z RABARBAREM - PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta z rabarbarem rozpoczynamy od rabarbaru. W tym celu przycinamy końcówki rabarbaru, dokładnie myjemy i obieramy. Po obraniu, kroimy go na plasterki o grubości około pięciu milimetrów i posypujemy cukrem cały czas mieszając. Rabarbar powinien puścić sok, który należy odsączyć. W trakcie przygotowań uruchamiamy piekarnik i nastawiamy go na 180 stopni. Blachę do pieczenia należy wyłożyć papierem.
Po przygotowaniu rabarbaru musimy przygotować ciasto. W tym celu ucieramy masło z cukrem oraz wanilią na puszystą masę. Do otrzymanej masy powoli dodajemy jajka w równych odstępach czasu. Masę musimy cały czas miksować.
Kolejnym etapem przygotowań jest przesianie mąki oraz wymieszanie jej z proszkiem do pieczenia. Otrzymaną mieszankę przekładamy do ubitej masy i mieszamy. Ciasto z rabarbarem jest już prawie gotowe. Otrzymaną masę przenosimy na blachę i układamy warstwę odsączonego rabarbaru i posypujemy cukrem. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut do momentu zarumienienia. Po wyciągnięciu ciasta, chwilę czekamy na jego ostygnięcie.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką- PRZEPIS
Przygotowanie ciasta rabarbarowego z kruszonką nie jest dużo bardziej skomplikowane niż powyższy przepis.
Ciasto z rabarbarem – składniki
- 600 g rabarbaru, kilka truskawek
- 4 jajka
- 1 wysoka szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g margaryny - roztopionej i ostudzonej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Dodatkowo na zrobienie kruszonki potrzebujemy:
- 1 łyżkę miękkiego masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki.
Na początku przygotowań dokładnie myjemy rabarbar i kroimy go na pasterki o grubości ok. 5mm tak jak w przepisie powyżej. Pokrojony rabarbar przekładamy do miski. Teraz zajmiemy się truskawkami, które musimy pozbawić szypułek. Następnie je kroimy. Teraz przygotowujemy kruszonkę. W tym celu palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem. Masę ucieramy tak długo, aż konsystencją zacznie przypominać piasek. Następnie jajka do ciasta ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następny etap to dodanie przestudzonej margaryny oraz ekstraktu z wanilii.
W następnym etapie, ciasto przekładamy na blachę. Kładziemy na nim pokrojony rabarbar i truskawki, na górę kładziemy kruszonkę. Teraz pozostaje włożyć ciasto do piekarnika nastawionego na 200 stopni. Ciasto z rabarbarem i truskawkami pieczemy przez około 40-50 minut do momentu zarumienienia. Po przestygnięciu, wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
ZOBACZ KONIECZNIE:
JAK ZROBIĆ CIASTO CZEKOLADOWE? PRZEPIS PROSTY NA PYSZNE CIASTO
- Ciast z rabarbarem jest bardzo dużo, są przyrządzane z ciasta drożdżowego oraz ucieranego. Mnie szczególnie smakuje z ciasta ucieranego. Dodaje się do niego dużo rabarbaru, który daje bardzo dobry kwaśny smak. Do tego ciasta z rabarbaru jeszcze tylko wypić sobie kompotu i mamy raj - mówi Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz.
Szarlotka: Przepis na pyszne ciasto [ZOBACZ, JAK ZROBIĆ SZARLOTKĘ]
ZOBACZ TAKŻE:
Syrop z mniszka lekarskiego [PRZEPIS, WIDEO, PORADNIK]
ZOBACZ TAKŻE:
PRZEPIS NA CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
Ciasto drożdżowe z rabarbarem - PRZEPIS
Ciasto z rabarbarem możemy przygotować także na drożdżach. Także i ostatni przepis powinien być dostrzeżony przez prawdziwego smakosza.
Do przygotowania ciasta drożdżowego z rabarbarem potrzebujemy następujących składników:
- Ciasto:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- 700 g rabarbaru
- Kruszonka: 125 g masła
- 125 g mąki
- 175 g cukru
- 60 g mielonych migdałów
Pierwszym etapem przygotowania ciasta z rabarbarem jest zasypanie drożdży cukrem i zostawienie ich do rozpuszczenia. Kolejny krok to wbicie żółtka i wsypanie cukru waniliowego oraz soli. Całość mieszamy łopatką. Wlewamy ciepłe mleko z olejem oraz wsypujemy mąkę. Ciasto dokładnie mieszamy łopatką, aż będzie odstawało od brzegów miski. Wierzch ciasta posypujemy mąką i formujemy w kulę.
ZOBACZ KONIECZNIE:
ORYGINALNA RABARBARÓWKA - CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM WG ADAMA GESSLERA
Następnie do większej miski lub zlewu nalewamy ciepłej wody, ale nie gorącej. Miskę z ciastem wstawiamy do wody i przykrywamy ściereczką na pół godziny. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy na stolnicę i lekko je wyrabiamy. Teraz ciasto formujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia.
Na koniec płuczemy rabarbar, obieramy i kroimy w kawałki. Rozkładamy je na wyrośniętym cieście i lekko przyciskamy. Teraz pozostaje tylko posiekać składniki na kruszonkę i szybko je zagnieść. Drobne kawałki rozłożyć na wierzchu ciasta. Ciasto z rabarbarem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.
*Matura 2014 ARKUSZE + KLUCZ ODPOWIEDZI + PRZECIEKI
*Elementarz: Bezpłatny podręcznik POBIERZ PDF
*Weź udział w quizach Dziennika Zachodniego. SPRAWDŹ SWOJĄ WIEDZĘ
*Prawo jazdy kat. A. Egzamin na motocykl [PORADNIK WIDEO, ZDJĘCIA PLACU]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?