Spierniczony piernik

    Spierniczony piernik

    Marek Szołtysek

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Spierniczony piernik
    Kochamy czekoladę za przyjemność jej jedzenia, ale też nienawidzimy - obarczając te słodycze winą za nadmierne kształty swego ciała.
    Spierniczony piernik
    Ale jest jeszcze inny powód nielubienia czekolady. Otóż czekolada w Europie spierniczyła nam piernikową tradycję. Kiedy bowiem Krzysztof Kolumb przywiózł z Ameryki pierwsze ziarna kakaowca, to Europejczycy jeszcze powszechnie uwielbiali inne słodycze - pierniki. Nie od razu jednak mieszkańcy Europy dali się uwieść produkowanej z kakaowca czekoladzie. To stawało się stopniowo, kiedy na naszym kontynencie nad coraz lepszymi sposobami produkcji czekolady skutecznie pracowali hiszpańscy mnisi, Belgowie, Włosi czy tak znane czekoladowe postacie jak Szwajcarzy Rudolf Lindt i Henryk Nestle oraz Anglik - Jan Cadbury. Wróćmy jednak do naszych rodzimych europejskich pierników. Od średniowiecza wielką karierę robi w Europie słodkie pieczywo nazywane piernikami.

    Sama polska nazwa - piernik, pochodzi od tego, że były one wypiekane z ciasta piernego, czyli pieprznego. Jednak oprócz pieprzu dodawano też z czasem: gałkę muszkatołową, anyż, kolendrę, goździki, cynamon, imbir, kardamon… Te korzenne przyprawy upowszechniły się na europejskich stołach w związku z wyprawami krzyżowymi i rozwojem zamorskiego handlu. Przejdźmy jednak do śląskiego aspektu naszego piernikowego zagadnienia. Wiele bowiem mówi się o znanych piernikach toruńskich, gdańskich czy monachijskich, a przecież od XV wieku sławnym ośrodkiem śląskiego piernikarstwa był Racibórz.

    A pierniki na Śląsku - podobnie jak w całej Europie - choć pokonane już od dawna przez popularniejszą czekoladę, mają ciągle zastosowanie w przynajmniej czterech okolicznościach. Po pierwsze - pierniki kupowane są do pomaszkecynio, czyli do osłodzenia sobie życia na odpustowych budach, w niektórych piekarniach lub w sklepach, po drugie - we wielu domach piecze się jeszcze pierniki wielkanocne, po trzecie - pierniki piecze się na Boże Narodzenie do jedzenia oraz do strojenia choinek i po czwarte - pierniki dodawane są często do bożonarodzeniowych moczek, bryj i kompotów.
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama