Przepis na szparagi. Jak przygotować szparagi? Szparagi to...

    Przepis na szparagi. Jak przygotować szparagi? Szparagi to afrodyzjak [GOTOWANIE SZPARAGÓW]

    MAO

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Przepis na szparagi: Przepis na szparagi na naprostsze na świecie, ale pyszne szparagi zielone zawijane w plastry boczku i zapiekane w cieście francuskim.
    1/5
    przejdź do galerii

    Przepis na szparagi:

    Przepis na szparagi na naprostsze na świecie, ale pyszne szparagi zielone zawijane w plastry boczku i zapiekane w cieście francuskim. Potrzebujemy:

    pęczek szparagów
    kilka plastrów boczku (tyle, ile mamy łodyg szparagów)
    opakowanie ciasta francuskiego
    żółtko
    odrobinę oliwy lub masła
    sól
    pół łyżeczki cukru ©arc.

    Przepis na szparagi: Szparagi zielone, szparagi białe wracają do łask. Polacy zaczynają doceniać walory warzywa, które znali już i cenili starożytni Rzymianie. W strarożytnym Rzymie szparagi zielone i szparagi białe były uważane za afrodyzjak. Po czym poznać świeże szparagi? Jak przechowywać szparagi? Jak gotować szparagi? Mamy dla Was kilka porad i przepisów.

    Przepis na szparagi



    Szparagi to niezwykła potrawa. Kłopotliwa w przyrządzaniu, ale szlenie modna. Szparagi po prostu trzeba polubić.

    Kupując szparagi zielone lub szparagi białe należy zwrócić uwagę na główki. Powinny główki być zamknięte, zaś końcówki h lekko wilgotne. Szparagi powinny być jędrne i twarde. Przy świeżych szparagach, po ściśnięciu końcówki, powinien wypłynąć sok.

    PRZEPIS NA SZPARAGI

    Pamiętajmy, że obieramy tylko szparagi białe, zielone nie. Szparagi białe powinny być średniej grubości. Cienkie będzie trudno obrać, grube - będą bardzo twarde i mało smaczne. Przy zielonych szparagach grubość nie jest ważna. Zielonych nie trzeba obierać, więc mogą być cienkie.

    Gdy wybieracie w sklepie szparagi zielone lub białe powąchajcie je także. Gdy zbyt długo leżą, nie są odpowiednio przechowywane, zwłaszcza na półkach w supermarketach, zaczynają lekko śmierdzieć.

    Jak przechowywać szparagi? Świeże szparagi zielone i szparagi białe powinniśmy owinąć w wilgotną ściereczkę. W lodówce powinny być krótko - maksymalnie do 3 dni.

    Zanim ugotujemy szparagi zielone lub szparagi białe (obrane), trzeba odciąć zdrewniałą końcówkę - to kilka centymetrów, a najlepiej wygiąć łodygę szparaga i sama się złamie w odpowiednim miejscu.
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama