Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Finał Top Chef: Kto zdobędzie tytuł Top Chefa? [NA ŻYWO, ZDJĘCIA, WIDEO]

KAG, KAP
W środę, o godzinie 20.35 rozpocznie się ostatni odcinek programu Top Chef. W kulinarnym pojedynku o tytuł Top Chefa zmierzą się Sebastian Olma z Bielska-Białej, Przemysław Błaszczyk z Chorzowa oraz Adam Kowalewski z Bydgoszczy. Który z nich zostanie drugim w Polsce posiadaczem kulinarnego tytułu Top Chefa? Odpowiedź na to pytanie poznamy w środę o godz. 20:35 w telewizji Polsat. FINAŁ TOP CHEF NA ŻYWO

TOP CHEF FINAŁ:

FINAŁ TOP CHEF LIVE:
22:14: Zwycięzcą jest Sebastian Olma z Bielska-Białej!!
22:06: Maciej Nowak przyznaje, że już jesienią był w Mananie w Chorzowie u Przemka Błaszczyka.
Joseph mówi, że była pasja, która rodziła się, seks na talerzu. Przemek - artysta niesamowity, smaczne i emocjonalne. Sebastian: widać, ze byłeś w Londynie: ruch, smak, kompozycja smaku - zajebista.
Ewa: Sebastianie, twoje sexy food, stałeś się donżuanem sztuki kulinarnej, dania wodzą na pokuszenie, mam nadzieję, że skradniesz kulinarnie wiele innych serc. Przemku - w programie przeżyłeś największą przemianę, udowodniłeś, że masz talent i potrafisz gotować. Adam - Harry Potter polskiej kuchni, mag smaku.
Amaro: Sebastian - o, sexy boy, o gotowaniu wiesz już naprawdę wszystko. Przemku - jesteś prawdziwym magikiem tej edycji, wyczarowałeś niesamowite dania, jesteś genialny. Adam - masz duszę do gotowania. Wspaniałą lekkość w ręce, w łączeniu smaków.
22:03: Następuje prezentacja uczestników na scenie. Oglądamy film ze stażu Adriana Feliksa w Atelier Amaro. Top Chef wylęgarnią kulinarnej kadry? Agnieszka Buch przyznała, że też będzie na stażu w Atelier Amaro.
21:35: Jurorzy degustują już pierwsze dania szefów. Trwa wydawanie kolejnego dania. Drugiej przystawki. Pierwsze dania główne. Drugie dania i deser.
21:22: W tym programie nie można się ograniczać, trzeba iść na całość - mówi Przemek Błaszczyk, choć widać po nim dużą nerwowość. Sebastian Olma mówi, że po tym, co przeżył w Londynie, w restauracjach, nic nie jest w stanie go złamać. - Jeśli wygram, to na pewno wrócę do Polski - mówi Sebastian. - Moje menu to podróż po Polsce - mówi Adam.
21:15. Szefowie prezentują swoje menu. Sebastian nie chce kombinować, zaserwuje m.in. buraka z kozim serem, smażone foie gras, halibuta z koprem włoskim, zajca marynowanego z jałowcem, ravioli z ananasa. Przemek: tatar z żubra, łosoś bałtycki z lodami, grasicę cielęca z galaretką, sandacz z sałatką z ogórka, mus czekoladowy z kaczą krwią. - Ma być nurt polski i sezonowy - mówi.
20:55: Zadaniem kucharzy jest przygotowanie w ciągu 3 godzin 5-daniowego menu degustacyjnego. Na razie pokazywana jest relacja z zakupów oraz z gotowania. To materiał nagrany wcześniej. Jednak okazuje się, że tak łatwo nie będzie. W szatni czekają wszyscy pozostali uczestnicy, szefowie muszą wybrać pomocnika. Okazuje się, że szefowie będą losować, kto będzie ich pomocnikiem. Mają 3 szanse. Sebastian mówi, że nie chciałby współpracować z kobietą. Przemek tak samo. Przemek wylosował Adriana, chłopaka ze Śląska. - Pomogę Przemkowi jak tylko będę mógł - obiecuje Adrian. Adam Kowalewski wylosował Agnieszkę Buch z Tychów. To znaczy, że wszyscy reprezentanci woj. śląskiego gotują w finale. Sebastian Olma wylosował Pawła Kilberta, przy wtórze śmiechu.
20:50: Na scenę wyszedł pierwszy z finalistów Sebastian Olma z Bielska-Białej, specjalista od sexy food. Ewangelik wychowany w skromnej rodzinie. Przez kilka lat pracował w Anglii, w tym w restauracji Gordona Ramsaya i Toma Aikensa. Mistrz ciętych ripost, zawsze mówi co myśli. Po nim - Przemek Błaszczyk z Chorzowa. Ojciec małej Zosi, kulinarny samouk, właściciel pięknych pomarańczowych butów, w dzieciństwie i młodości pomagał u mamy w restauracji, skończył dwa kierunki studiów, w tym rachunkowość. Nie skończył za to żadnej szkoły gastronomicznej.

20.40: Trwa podsumowanie wszystkich dotychczasowych odcinków 2. sezonu Top Chef i prezentacja uczestników, którzy po kolei odpadali z programu, m.in. Adriana Feliksa, katowiczanina obecnie mieszkającego w Czeladzi oraz Agnieszki Buch z Tychów

ZOBACZ KONIECZNIE:
WIELKI FINAŁ TOP CHEF NA ŻYWO

Podczas finałowego odcinku TOP CHEF, dowiemy się, który z uczestników 2. edycji programu Top Chef zwycięży program. Na kulinarnym ringu pozostało trzech zawodników. Jednym z finalistów programu jest Sebastian Olma z Bielska-Białej. Sebastian swoją kulinarną przygodę rozpoczął w wieku 16 lat.

OTO FINALIŚCI TOP CHEF 2:
Top Chef 2. Finalista Przemek Błaszczyk i jego najlepsze momenty w programie [GALERIA ZDJĘĆ]
Top Chef 2. Finalista Sebastian Olma z Bielska i jego najlepsze momenty w programie [GALERIA ZDJĘĆ]

Przemek Błaszczyk z Chorzowa finalistą programu Top Chef. Rozmawiamy z nim o programie i Hiszpanii

Zapisał się do szkoły o profilu "kucharz małej gastronomii". Pierwsze, kulinarne szlify zdobył w bielskich restauracjach m.in. w "Folwark" oraz "Pod Dobrą Datą". W 2010 roku Sebastian Olma postanowił wyjechać do Londynu, gdzie wciąż pracuje. W Londynie na początku pracował w mniej znanych restauracjach. Sztuki kulinarnej chciał uczyć się od najlepszych, dlatego spróbował dostać się do restauracji Gordona Ramsaya.

W restauracji ekscentrycznego kucharza, znanego z programu Hell's Kitchen pracował przez prawie rok. Następnie swoje kulinarne umiejętności podnosił w restauracji Toma Aikensa - jednego z najlepszych kucharzy w Wielkiej Brytanii.
TOP CHEF FINAŁ:

ZOBACZ KONIECZNIE:
WIELKI FINAŁ TOP CHEF NA ŻYWO

Kolejnym uczestnikiem programu Top Chef jest Przemysław Błaszczyk. Jego dania można smakować w restauracji Mańana Bistro & Wine Bar w Chorzowie. Przemysław Błaszczyk kulinarne lekcje pobierał u Kurta Schellera. "Gromadził doświadczenie i rozwijał się podczas podróży po Europie. Jest kulinarnym kosmopolitą rozmiłowanym w tradycji i regionie" - czytamy na stronie internetowej Przemysława Błaszczyka.

W finałowym odcinku programu Top Chef zobaczymy także kucharza z Bydgoszczy - Adama Kowalewskiego. Adam jest pierwszą osobą w 2.edycji programu Top Chef, która otrzymała od jurorów immunitet, czyli pewność, że pojawi się w następnym odcinku. Adam Kowalewski kulinarne lekcje pobierał u najlepszych. Pracował m.in. w restauracji Martina Berastegui niedaleko hiszpańskiego San Sebastian. Restauracja została wyróżniona trzema, prestiżowymi gwiazdkami Michelin. Aktualnie Adam Kowalewski gotuje w należącej do Caritasu Pierogarni pod Aniołami w Bydgoszczy.

Finał Top Chef otrzyma 100 tys. złotych oraz tytuł drugiego polskiego Top Chefa. Środowy finał odbędzie się na żywo. W Jury programu zasiądą: Wojciech Modest Amaro, Ewa Wachowicz, Maciej Nowak oraz Joseph Seeletso.

FINAŁ TOP CHEF POLSKA: KTO ZOSTANIE FINALISTĄ 2. EDYCJI PROGRAMU ?


*Matura 2014 ARKUSZE + KLUCZ ODPOWIEDZI + PRZECIEKI
*Elementarz: Bezpłatny podręcznik POBIERZ PDF
*Weź udział w quizach Dziennika Zachodniego. SPRAWDŹ SWOJĄ WIEDZĘ
*Prawo jazdy kat. A. Egzamin na motocykl [PORADNIK WIDEO, ZDJĘCIA PLACU]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo