Chłodnik PRZEPIS: Idealna zupa na lato to chłodnik. Jak...

    Chłodnik PRZEPIS: Idealna zupa na lato to chłodnik. Jak przyrządzić chłodnik? ZUPY NA LATO

    KAG

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Chłodnik [PRZEPIS] Idealna zupa na lato, która posmakuje całej rodzinie
    1/3
    przejdź do galerii

    Chłodnik [PRZEPIS] Idealna zupa na lato, która posmakuje całej rodzinie

    Chłodnik PROSTY PRZEPIS Latem, kiedy z nieba leje się żar zazwyczaj nie mamy ochoty na gotowanie i jedzenie kalorycznych dań. Dobrym pomysłem na letni obiad jest przygotowanie chłodnika. Zupa chłodnik idealnie nadaje się na gorące dni, kiedy nie mamy ochoty na kaloryczne potrawy. CHŁODNIK ZUPY NA LATO, Chłodnik PRZEPIS
    CHŁODNIK PRZEPIS NA ZUPĘ

    Chłodnik jest zupą, która na polskich stołach gości od wielu lat. Jej przygotowanie jest proste, a dzięki swojej lekkości idealnie nadaje się na lato. Przygotowanie zupy zaczynamy od botwinki, którą kroimy bardzo drobno z buraczkami. Następnie pokrojone składniki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Teraz całość delikatnie solimy, później w razie potrzeby możemy zupę dosolić.


    W następnym kroku dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy około kwadransa, do momentu kiedy buraczki będą miękkie. Teraz, kiedy wywar będzie już gotowy dodajemy do niego sok z cytryny. Następnie na tarce o dużych oczkach ścieramy ogórki oraz rzodkiewkę, siekamy szczypiorek oraz koparek. Całość mieszamy z kefirem lub jogurtem czy zsiadłym mlekiem, do tego dodajemy rozgnieciony czosnek.

    Chłodnik jest już prawie gotowy. Wywar z botwinki należy lekko schłodzić, aby nie był gorący. Na koniec wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Chłodnik wstawiamy do lodówki. Przed samym podaniem wkładamy do niego ugotowane jajko podzielone na ćwiartki lub połówki. Wierzch zupy posypujemy koperkiem lub pietruszką. Bon appétit!

    Chłodnik PRZEPIS: Składniki na chłodnik
    • jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki z młodymi buraczkami
    • dwa średnie zielone ogórki
    • około pięciu rzodkiewek
    • 2-3 ząbki czosnku (niekoniecznie jak ktoś nie lubi)
    • litr kefiru, jogurtu naturalnego a najlepiej dobrego zsiadłego mleka
    • pół pęczka koperku
    • pęczek szczypiorku
    • sok z połowy cytryny
    • sól, pieprz, łyżeczka cukru
    • jajka (pół albo całe na talerz)


    CHŁODNIK PRZEPIS WIDEO:

    1 »

    Czytaj także

      Komentarze (8)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Jak cholodjec budzie, to i ljeto przyjdzie!

      Akademik Frouov (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Uczta się ślozacy, jak chołodjec strojić!
      Bo my -panie kochanienki, - to w staropolskim Bytomiu tolko zalewajku i chołodziec kuszamy, i patrz pan jakie my mołojce!
      Popatrzta do kniżki...rozwiń całość

      Uczta się ślozacy, jak chołodjec strojić!
      Bo my -panie kochanienki, - to w staropolskim Bytomiu tolko zalewajku i chołodziec kuszamy, i patrz pan jakie my mołojce!
      Popatrzta do kniżki kucharskij pani Symonides - a znajdzieta tan starośloski chołodijec - ten o katorym Mickiewiczjus pisał!zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      ale nie ma lata

      falco (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      a gdzie te lato

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Posmakuje, mamy nadzieję :)

      Marlena.Polok

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      Według Słownika Języka polskiego:
      posmakować

      1. skosztować;
      2. spróbować czegoś i stwierdzić że sprawia przyjemność
      A zatem -życzymy takich odczuć :)

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      mój chłodnik

      wunilka (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 2

      Osobiście wolę chłodnik bez świeżych buraków i botwinki, przyrządzam według tego przepisu http://przepisy.ancymonki.pl/chlodnik-z-nowalijkami/ i wychodzi rewelacyjny :)

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      tylko bez czosnku

      kiplo (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 4

      reszta OK

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Super !!!

      www.zarloczek.pl (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 3 / 4

      Musze wypróbować :) może i moim domownika POSMAKUJE - hahahahha

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      POSMAKUJE

      anatol (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 8 / 10

      Co to znaczy "POSMAKUJE"? Co za debile, nie potrafiący się posługiwać językiem polskim, tworzą nowe słowa?


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Anatol szukol miliona, zamiast na polckim uwazac!

      Francik Posypa (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      Widza anatol, co do polcki szkoly ejs chyba niy chodziol, abo na WUML'u miol ejs slabego pana ot polckigo.
      Sam mosz opinia fachowca ze Instytutu Filologii Polckij:
      ...Jeśli chodzi o połączenie...rozwiń całość

      Widza anatol, co do polcki szkoly ejs chyba niy chodziol, abo na WUML'u miol ejs slabego pana ot polckigo.
      Sam mosz opinia fachowca ze Instytutu Filologii Polckij:
      ...Jeśli chodzi o połączenie tych czasowników z nazwami potraw, napojów itp., obydwa wyrazy mają podobne znaczenie. Skosztować to 'zjeść lub wypić trochę czegoś dla zbadania smaku', np. skosztować wina, deseru. Posmakować to 'zjeść albo wypić trochę czegoś w celu poznania smaku', czyli można posmakować bigosu, sosu. W obydwu opisach znaczenia pojawia się też słowo spróbować jako element objaśniający. Oprócz tego wyrazy mają też inne znaczenia, które jednak nie są istotne w kontekście pytania.

      Reasumując: obydwa czasowniki w połączeniu, o które pyta Pani Renata, są poprawne. Dodać warto, że również wyrazy te w niekrótych słownikach opisywane są jako książkowe, czyli dość wyjątkowe w codziennym języku.

      Piotr Zbróg, IFP UJKzwiń

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama