Przepisy na dania z truskawkami: Zobacz jakie potrawy...

    Przepisy na dania z truskawkami: Zobacz jakie potrawy przygotujesz z truskawek [PRZEPISY]

    KAG

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Przepisy na dania z truskawkami: Zobacz jakie potrawy przygotujesz z truskawek [PRZEPISY]
    1/2
    przejdź do galerii
    Dania z truskawkami nieodłącznie kojarzą się z latem. Ciasta, jogurty, pierogi, to tylko niektóre potrawy, które przygotujesz z truskawek. Podane tutaj przepisy są łatwe do wykonania. Wystarczy odrobina czasu, aby przyrządzić pyszne dania z truskawkami. ZOBACZ JAKIE PRAWY PRZYGOTUJESZ Z TRUSKAWEK
    Przepisy na dania z truskawkami - Placek jogurtowy z truskawkami

    Składniki
    • 2 szklanki mąki pszennej (lub białej orkiszowej)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szklanka cukru (można dać trochę mniej)
    • 2 łyżki cukru wanilinowego
    • 25 g roztopionego masła (można dać olej)
    • 2 duże jaja
    • 1 szklanka jogurtu greckiego (może być typu "light")

    • 500 g truskawek
    • 1 mały kisiel błyskawiczny truskawkowy z kawałkami owoców
    • 2 - 3 pełne łyżki dżemu truskawkowego (lub zmiksowanych truskawek)

    Przygotowania rozpoczynamy od odmierzenia wszystkich składników. W kolejnym kroku przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie w drugiej miseczce mieszamy cukier razem z cukrem waniliowym. Teraz musimy roztopić masło. Następnie przygotowujemy średnią blaszkę o wymiarach 20 X 30 cm lub tortownicę o średnicy 25 - 26 cm i smarujemy je miękkim masłem.

    Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W czasie kiedy grzejemy piekarnik, kroimy truskawki i dzielimy na dwie części. W następnym etapie przygotowujemy kisiel, który mieszamy z połową pokrojonych truskawek. Pozostałą część kisielu oraz resztę truskawek zostawiamy na koniec.

    W następnym etapie jajka wybijamy do dużej miski, dodajemy cukier, całość ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt, roztopione masło oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem. Całość delikatnie i krótko mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ważne, aby starać się jak najmniej zmniejszać puszystość masy.

    Teraz jesteśmy już naprawdę blisko przygotowania pysznego truskawkowego ciasta. W następnym kroku masę wykładamy równomiernie na tortownicę. Na koniec truskawki wymieszane z kisielem wykładamy na powierzchnię ciasta. Tortownicę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 27-30 minut do momentu, aż ciasto urośnie, a wierzch się lekko zarumieni.

    Po tym czasie ciasto wykładamy z piekarnika. Powstałe zagłębienia wypełniamy odłożoną połową kisielu oraz truskawek. Ciasto dla smaku można posypać cukrem pudrem.

    Przepisy na dania z truskawkami - Koktajl truskawkowo-arbuzowy

    Składniki na 4 porcje:

    •800 g miąższu arbuza (zważonego bez skóry), około 1/4 średniego arbuza
    •350 g truskawek
    •50 g białej czekolady
    •1 pełna łyżka stołowa płynnego miodu (około 25 ml)
    •2 - 3 łyżki białego rumu
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama