Przepisy na dania z truskawkami - Placek jogurtowy z truskawkami
Składniki
• 2 szklanki mąki pszennej (lub białej orkiszowej)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanka cukru (można dać trochę mniej)
• 2 łyżki cukru wanilinowego
• 25 g roztopionego masła (można dać olej)
• 2 duże jaja
• 1 szklanka jogurtu greckiego (może być typu "light")
• 500 g truskawek
• 1 mały kisiel błyskawiczny truskawkowy z kawałkami owoców
• 2 - 3 pełne łyżki dżemu truskawkowego (lub zmiksowanych truskawek)
Przygotowania rozpoczynamy od odmierzenia wszystkich składników. W kolejnym kroku przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie w drugiej miseczce mieszamy cukier razem z cukrem waniliowym. Teraz musimy roztopić masło. Następnie przygotowujemy średnią blaszkę o wymiarach 20 X 30 cm lub tortownicę o średnicy 25 - 26 cm i smarujemy je miękkim masłem.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W czasie kiedy grzejemy piekarnik, kroimy truskawki i dzielimy na dwie części. W następnym etapie przygotowujemy kisiel, który mieszamy z połową pokrojonych truskawek. Pozostałą część kisielu oraz resztę truskawek zostawiamy na koniec.
W następnym etapie jajka wybijamy do dużej miski, dodajemy cukier, całość ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt, roztopione masło oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem. Całość delikatnie i krótko mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ważne, aby starać się jak najmniej zmniejszać puszystość masy.
Teraz jesteśmy już naprawdę blisko przygotowania pysznego truskawkowego ciasta. W następnym kroku masę wykładamy równomiernie na tortownicę. Na koniec truskawki wymieszane z kisielem wykładamy na powierzchnię ciasta. Tortownicę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 27-30 minut do momentu, aż ciasto urośnie, a wierzch się lekko zarumieni.
Po tym czasie ciasto wykładamy z piekarnika. Powstałe zagłębienia wypełniamy odłożoną połową kisielu oraz truskawek. Ciasto dla smaku można posypać cukrem pudrem.
Przepisy na dania z truskawkami - Koktajl truskawkowo-arbuzowy
Składniki na 4 porcje:
•800 g miąższu arbuza (zważonego bez skóry), około 1/4 średniego arbuza
•350 g truskawek
•50 g białej czekolady
•1 pełna łyżka stołowa płynnego miodu (około 25 ml)
•2 - 3 łyżki białego rumu
Przed przygotowaniem koktajlu, warto wcześniej schłodzić arbuza oraz truskawki w lodówce. Przygotowania koktajlu rozpoczynamy od połamania na kostki białej czekolady. Następnie umieszczamy je w rondelku razem z miodem oraz rumem. Rondelek trzymamy na lekkim ogniu do połączenia składników w jednolity sos. Powstałą polewę studzimy na czas przygotowania owoców.
Teraz zajmiemy się owocami. Do pojemnika blendera wykładamy miąższ arbuza bez pestek. Warto wykorzystać także pozostały sok, który z niego wyciekł. Na koniec dodajemy truskawki oraz otrzymany sos z białej czekolady. Całość miksujemy, tak aby pozostały drobinki owoców. Otrzymany koktajl wstawiamy do lodówki. Kiedy koktajl się schłodzi podajemy go. Orzeźwienie gwarantowane!
Przepisy na dania z truskawkami - pierogi z truskawkami
Składniki, na około 40 pierogów:
Ciasto:
• 300 g mąki pszennej
• szczypta soli
• 250 ml gorącej wody
• 30 g masła
•truskawki
•śmietana (12 lub 18% kwaśna, gęsta)
•cukier
•cukier puder
Przygotowania pierogów z truskawkami rozpoczynamy od przesiania mąki do miski oraz dodania soli. Następnie do gorącej wody wkładamy masło i je roztapiamy, stopniowo wlewając do mąki, mieszamy wszystko łyżką. W następnym kroku łączymy składniki i wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę.
Teraz musimy przygotować ciasto. Wygniatamy je rękami przez około 5 minut, cały czas podsypując je mąką, tak aby się nie kleiło. Otrzymane w ten sposób ciasto wykładamy do miseczki i przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
W następnym kroku zajmujemy się przygotowaniem nadzienia oraz dodatkami. Przygotowujemy także wodę do gotowania pierogów. Truskawki kroimy, a w większym garnku przygotowujemy wodę bez dodatku soli. Po 30 minutach powracamy do ciasta, które wykładamy na stolnicę i gnieciemy przez około minutę i następnie dzielimy na 3-4 części. Każdą część kolejno rozwałkowujemy na cienki placek.
Teraz z otrzymanych placków, małą szklaneczką wycinamy kółka, na środek każdego z nich kładziemy kawałki truskawki. Kółka składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów. Po zagotowaniu wody, do garnka wkładamy pierwszą partię pierogów. Pierogi gotujemy przez ok. 2,5 minuty od momenty wypłynięcia. Pierogi z truskawkami podajemy z śmietaną lub cukrem pudrem.
*Pielgrzymka mężczyzn do Piekar 2014: ROZPOZNAJ SIĘ NA ZDJĘCIACH
*TRAGEDIA NA WIŚLE: Nurt porwał dwie dziewczyny ZDJĘCIA
*Elementarz: Bezpłatny podręcznik POBIERZ PDF
*Prawo jazdy kat. A. Egzamin na motocykl [PORADNIK WIDEO, ZDJĘCIA PLACU]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?