Ważne
    Industriada 2014: Atrakcje kulinarne i gastronomiczne 14...

    Industriada 2014: Atrakcje kulinarne i gastronomiczne 14 czerwca 2014

    KAP

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Przemek Błaszczyk, finalista programu Top Chef, organizator MENUFaktury, czyli Miejskiego Festiwalu Kulinarnego
    1/2
    przejdź do galerii

    Przemek Błaszczyk, finalista programu Top Chef, organizator MENUFaktury, czyli Miejskiego Festiwalu Kulinarnego ©arc.

    Pierwszy Miejski Festiwal Kulinarny, konkurs gotowania żuru, Fabryka Czekolady, pokazy warzenia piwa i lukrowania pierników - to niektóre atrakcje kulinarne Industriady 2014, czyli Święta Szlaku Zabytków Techniki woj. śląskiego, która odbędzie się w sobotę 14 czerwca
    Konkurs gotowania żuru, magiczne cupcake, warsztaty carvingowe, pokazy warzenia piwa i kursy lukrowania pierników – te i inne kulinarne atrakcje znajdziemy w programie tegorocznej INDUSTRIADY – Święta Szlaku Zabytków Techniki.

    W tym roku wśród licznych atrakcji przewidzianych w programie Industriady znalazło się wiele propozycji skierowanych do miłośników dobrej kuchni.

    GLIWICE. RADIOSTACJA
    Tych lubiących tworzyć i tych, którzy wolą konsumować zainteresuje z pewnością oferta gliwickiej Radiostacji. W strefie „Magia kuchni” będzie można poznać tajniki tworzenia i spróbować słodkiego (!) sushi, własnoręcznie upiec pyszną i aromatyczną pizzę oraz ozdobić urokliwe cupcake, czyli popularne babeczki. Również w Gliwicach, najmłodsi będą mogli wstąpić do specjalnie stworzonej Fabryki Czekolady, gdzie wytworzą domowe czekoladki i trufle oraz udekorują słodkie wafle.

    RUDA ŚLĄSKA. KOLONIA FICINUS
    Miłośników dobrego jedzenia INDUSTRIADA zaprasza także do Rudy Śląskiej, gdzie w Kolonii Robotniczej Ficinus spotkamy się z Michałem Kaczmarczykiem – kucharzem wyróżnionym w konkursie „Kucharz Roku 2013”. Na popularnym Ficinusie weźmiemy również udział w warsztatach carvingowych (rzeźbienie w owocach i warzywach), spróbujemy rudzkich ciast, a także uzyskamy wszelkich porad dietetycznych. Maluchów z pewnością zachwycą tu warsztaty tworzenia biżuterii z makaronu i robotów z... cukru. Rodziny z dziećmi będą mogły wziąć udział w kursie lukrowania pierników.

    KATOWICE. PORCELANA ŚLĄSKA
    W Porcelanie Śląskiej (ul. Porcelanowa 23) organizowana jest MENUfaktura, czyli Miejski Festiwal Kulinarny. W programie między innymi: GASTROfaza prezentująca food trucki, najlepsze restauracje w regionie i lokalne produkty, strefa Nowalijek zakładająca spotkania, warsztaty i wykłady poświęconych kulturze kulinarnej oraz FOTOfaktory, czyli konkurs na fotografię kulinarna dla blogerów z regionu. Do tego PECHA KUCHA, czyli prezentacja 20 argumentów przemawiających za kulinarnym biznesem. Oczywiście nie zabraknie też gotowania! 5-daniową kolację z niespodzianką i wyselekcjonowanym winem przygotuje sam Przemysław Błaszczyk – chorzowianin, kucharz, finalista programu Top Chef.

    - Na wzór innych polskich miast (NajedzeniFest w Krakowie czy Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu) organizujemy i u nas pierwszą edycję wydarzenia adresowanego do miłośników dobrego, lokalnego jedzenia. Chcemy się spotkać wokół stołu i udowodnić, że w Katowicach i okolicznych miastach także pojawiają się świetne inicjatywy. Organizatorzy podobnych wydarzeń w Polsce, mogą pozazdrościć nam postindustrialnej przestrzeni dla MENUfaktury – opisuje spotkanie w byłej fabryce porcelany, Przemysław Błaszczyk. I dodaje: - Chcemy rozbudzać apetyt nie tylko na konkretne smaki, ale przede wszystkim na szeroko rozumianą kulturę kulinarną.
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama