Ciasto z czereśniami [PRZEPIS] Zrób w prosty i szybki sposób...

    Ciasto z czereśniami [PRZEPIS] Zrób w prosty i szybki sposób ciasto z czereśniami

    KAG

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Ciasto z czereśniami - przepis
    1/2
    przejdź do galerii

    Ciasto z czereśniami - przepis

    Ciasto z czereśniami to idealny pomysł na letni smakołyk. Łatwe w przygotowaniu ciasto z czereśniami zachwyci niemal każdego łasucha. Do przygotowania wystarczy odrobina zapału i trochę kulinarnych umiejętności. POMYSŁ CIASTO Z CZEREŚNIAMI - PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO
    Ciasto z czereśniami: Przepis na pyszne ciasto

    Składniki na biszkopt:
    • 4 jajka
    • 15 dag cukru
    • szklanka mąki
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • cytryna


    Wierzch ciasta:
    • 60 dag czereśni
    • 20 dag kremówki
    • 20 dag serka waniliowego
    • torebka śmietan-fiksu
    • 100 ml soku wiśniowego
    • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 5 łyżek konfitury wiśniowej
    • 2 łyżki płatków migdałowych
    • pół laski wanilii
    • 100 ml soku pomarańczowego
    • tłuszcz i tarta bułka do formy


    Gotowanie rozpoczynamy od ubicia żółtka z cukrem do którego dodajemy otartą skórkę oraz sok z cytryny. Następnie ubijamy jajka na pianę dzięki czemu ciasto z czereśniami będzie puszyste. Na ubitą pianę musimy przesypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. W następnym kroku do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy o średnicy ok. 28 cm przekładamy otrzymaną masę.

    Biszkopt na ciasto z czereśniami pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie otrzymane ciasto wykładamy na talerz do góry dnem i skrapiamy ciasto sokiem pomarańczowym. Dzięki czemu ciasto z czereśniami nabierze pysznego, pomarańczowego aromatu.

    W następnym etapie musimy wydrylować czereśnie i podlać je sokiem wiśniowym, przykryć i zagotować z pokrojoną wanilią. Po zagotowaniu czereśnie pozostawiamy do wystygnięcia. Teraz ubijamy kremówkę ze śmietan-fiksem i mieszamy z serkiem.

    Ciasto z czereśniami jest już prawie gotowe. Ostatni krok to sama przyjemność. Na środek biszkoptu nakładamy konfiturę oraz kremówkę z serkiem. Następnie kładziemy osączone czereśnie. Otrzymany sok z gotowania czereśni mieszamy z mąką ziemniaczaną i gotujemy. Na koniec otrzymaną, ciepłą glazurę posmaruj czereśnie i ostudź. Brzegi ciasta wystarczy udekorować pozostałościami kremówki z serkiem oraz posypać płatkami migdałowymi.


    *Mundial 2014: Pełne składy wszystkich zespołów grających na Mundialu 2014
    *2500 górników na bruk w Kompanii Węglowej. To tragedia!
    *Basen Ruda w Rybniku najpiękniejszy w Polsce? ZOBACZ ZDJĘCIA
    *Elementarz: Bezpłatny podręcznik POBIERZ PDF

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama