Jak ugotować bób, żeby nie było wzdęć? Czy bób jest zdrowy?...

    Jak ugotować bób, żeby nie było wzdęć? Czy bób jest zdrowy? [JAK UGOTOWAĆ BÓB PRZEPIS]

    MAZ

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Bób
    1/2
    przejdź do galerii

    Bób ©Polskapresse

    Jak ugotować bób - przepis: No i nastał sezon na bób. Lubimy jeść latem to zdrowe warzywo. Ta strączkowa roślina zawiera bowiem dużą ilość białka, węglowodanów oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitamniny A. Ponadto: wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten. Spora dawka błonnika w bobie skraca czas trawienia i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Ugotowany bób ma przy tym tylko 85 kcal w 100 g. Samo zdrowie, bo dodatkowo nie zawiera cholesterolu.
    Czy bób jest zdrowy?

    To nie koniec zalet bobu. Wzmacnia kości i mięśnie, zalecany w dolegliwościach wątroby i nerek. Czy wiecie, że woda z wygotowanego bobu leczy biegunki i służy do przygotowania okładu na liszaje i owrzodzenia?

    Jak ugotować bób?

    Nic prostszego. Wrzucić do garnka, zalać wrzatkiem, trochę posolić i gotować do miękkości, tak, by dało się go jesć ze skórkami, w których jest najwięcej witamin i minerałów.


    Ale, uwaga. Tak ugotowany bób może powodować wzdęcia i to, co jest ich konsekwencją, czyli gazy. To wina oligosacharydów w ziarnach, które niestety nie są trawione przez bakterie jelitowe. Żeby uniknąć sensacji żołądkowych, albo trzeba zjeść nie więcej niż szklankę bobu naraz (3 g oligosacharydów) albo go odpowiednio ugotować.

    Jak ugotować bób, żeby nie było wzdęć?

    Na poczatek trzeba zalać go gorącą wodą i odstawić na godzinę. Potem wylać wodę, i raz jeszcze ugotować w świeżej, soląc na koniec gotowania. No i nie jeść skórek, choć to w nich jest wszystko co najlepsze.

    Uwaga, osoby cierpiące na dnę moczanową (ze względu na puryny),nie powinny jeść bobu. Także ci, którzy wiedzą o tym, iż są posiadaczami mutacji w genie G6PD. Narażeni są bowiem po spożyciu bobu lub nawet zetknięciu się z jego pyłkiem na reakcje alergiczną.


    *Matura 2014 ARKUSZE + KLUCZ ODPOWIEDZI + PRZECIEKI
    *Elementarz: Bezpłatny podręcznik POBIERZ PDF
    *Weź udział w quizach Dziennika Zachodniego. SPRAWDŹ SWOJĄ WIEDZĘ
    *Prawo jazdy kat. A. Egzamin na motocykl [PORADNIK WIDEO, ZDJĘCIA PLACU]

    Czytaj także

      Komentarze (2)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      gotowanie bobu

      gość (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Bardzo ciekawy artykuł i praktyczne porady na temat gotowania bobu. Tutaj również trafiłem na fajny artykuł http://zkuchniwziete.pl/blog/kulinarnie/jak-ugotowac-bob.html

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      gotowanie bobu

      ewa (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 3

      wiadomo,że bób należy gotować z baldachami albo łodygami kopru.Tak od lat robiły nasze babcie.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo