Czy bób jest zdrowy?
To nie koniec zalet bobu. Wzmacnia kości i mięśnie, zalecany w dolegliwościach wątroby i nerek. Czy wiecie, że woda z wygotowanego bobu leczy biegunki i służy do przygotowania okładu na liszaje i owrzodzenia?
Jak ugotować bób?
Nic prostszego. Wrzucić do garnka, zalać wrzatkiem, trochę posolić i gotować do miękkości, tak, by dało się go jesć ze skórkami, w których jest najwięcej witamin i minerałów.
Ale, uwaga. Tak ugotowany bób może powodować wzdęcia i to, co jest ich konsekwencją, czyli gazy. To wina oligosacharydów w ziarnach, które niestety nie są trawione przez bakterie jelitowe. Żeby uniknąć sensacji żołądkowych, albo trzeba zjeść nie więcej niż szklankę bobu naraz (3 g oligosacharydów) albo go odpowiednio ugotować.
Jak ugotować bób, żeby nie było wzdęć?
Na poczatek trzeba zalać go gorącą wodą i odstawić na godzinę. Potem wylać wodę, i raz jeszcze ugotować w świeżej, soląc na koniec gotowania. No i nie jeść skórek, choć to w nich jest wszystko co najlepsze.
Uwaga, osoby cierpiące na dnę moczanową (ze względu na puryny),nie powinny jeść bobu. Także ci, którzy wiedzą o tym, iż są posiadaczami mutacji w genie G6PD. Narażeni są bowiem po spożyciu bobu lub nawet zetknięciu się z jego pyłkiem na reakcje alergiczną.
*Matura 2014 ARKUSZE + KLUCZ ODPOWIEDZI + PRZECIEKI
*Elementarz: Bezpłatny podręcznik POBIERZ PDF
*Weź udział w quizach Dziennika Zachodniego. SPRAWDŹ SWOJĄ WIEDZĘ
*Prawo jazdy kat. A. Egzamin na motocykl [PORADNIK WIDEO, ZDJĘCIA PLACU]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?