Przepisy wigilijnych potraw z całej Polski

    Przepisy wigilijnych potraw z całej Polski

    Zdjęcie autora materiału

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Przepisy przysłali nam koledzy z zaprzyjaźnionych redakcji.
    Śląska moczka

    Śląska moczka ©Fot. Arkadiusz Gola

    Przystawki
    Karp po żydowsku ŁÓDŹ
    Składniki: karp, cebula (tyle, ile waży karp po sprawieniu), marchew, pietruszka, seler, migdały (10 do 20 szt.), garść rodzynek, liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól, cukier, cytryna, jedna-dwie laski wanilii

    Wykonanie: Rybę czyścimy z łusek i wnętrzności, nie odcinając płetw (jeśli nam przeszkadzają, możemy je odciąć, ale nie wyrzucamy - z głowy można zaś usunąć oczy), kroimy na dzwonka, solimy, pieprzymy i lekko słodzimy. Odstawiamy na 2-3 godz. w zimne miejsce (a nawet do następnego dnia).
    Następnie cebulę kroimy w krążki, zalewamy wodą, zagotowujemy, a następnie dokładamy głowę karpia, płetwy, warzywa, pieprz, liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu około 1-1.15 godz. Wlewamy też soki i krew, które zebrały się w misce z kawałkami ryby. Osobno gotujemy migdały, wanilię i rodzynki w małej ilości wody.
    Po ugotowaniu wyjmujemy głowę, płetwy, warzywa, a cebulę przecedzamy przez sito. W przecedzonym wywarze gotujemy na bardzo małym ogniu dzwonka karpia, migdały, wanilię, rodzynki (około 25 minut). Pod koniec gotowania dodajemy całą przetartą przez sito cebulę (wolno mieszamy, by nie przywarła do dna).
    Gotowe kawałki ryby układamy w salaterkach, zalewamy fasowanym wywarem, ozdabiamy plasterkami marchewki, pietruszki, cytryny, migdałami, rodzynkami i wstawiamy do lodówki, by galaretka stężała (w razie spodziewanych problemów dodajemy nieco żelatyny).

    Postniczki - ( postne paszteciki) LUBLIN
    Składniki:

    500 g mąki pszennej
    1/2 szklanki gęstej śmietany
    100 g jaj ( 2 szt.)
    30 g drożdży
    150 g cebuli
    100 g smalcu
    50 g grzybów suszonych
    sól , pieprz
    30 g maku

    sposób wykonania:
    ciasto-
    Mąkę przesiać na stolnicę, uformować kopczyk a na środku dołek. Dodać gęstą śmietanę, rozkruszone drożdże, szczyptę soli, wybić jajko następnie połączyć składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Chwilę pozostawić do odpoczynku na stolnicy.
    Farsz-
    Grzyby namoczyć, ugotować,drobno pokroić. Cebulę obrać rozdrobnić w kostkę i zeszklić na smalcu , połączyć z grzybami , doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Ciasto rozwałkować w prostokąt grubości 3 mm. Na cieście równomiernie rozsmarować przygotowany farsz, zwinąć w rulon. Kroić postniczki na grubość 4 cm. Układać na natłuszczoną formę. Powierzchnię posmarować rozbitym jajkiem, posypać makiem, piec w temp. 180 C na złoty kolor. Podawać do czerwonego barszczu .

    DANIE
    Zupa grzybowa POMORZE
    Składniki
    a grzyby suszone
    a śmietana
    a 1 duża cebula
    a zioła, liść laurowy
    a pieprz, sól

    Wykonanie
    Grzyby suszone zalać zimną wodą, przepłukać i ugotować. Posiekać w kosteczkę i zalać przecedzonym wywarem, w którym je gotowaliśmy. Jeżeli ten wywar jest zbyt mocny w smaku, można go uzupełnić wywarem z włoszczyzny i koniecznie doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami.
    Całość można zabielić śmietaną albo podać zupę w postaci czystej i na każdą porcję położyć łyżkę bitej śmietany. Zupę najlepiej podawać z grubo pokrojonym makaronem, takim jak łazanki.
    1 3 »

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama