Ważne
    Pyszne potrawy z grilla. Jak grillować i co grillować?...

    Pyszne potrawy z grilla. Jak grillować i co grillować? [PORADNIK GRILLOWY, GRILL PRZEPISY]

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Marynata z bloga Pass The Food MartySOS BARBEQUEDoskonały jako marynata do mięs i warzyw, a także jako alternatywa dla zwykłego ketchupu.Składniki na
    1/24

    Przejdź do
    galerii zdjęć

    ©Marta Borowiec

    Przepisy na pyszne potrawy z grilla. Koniec z dyktatem kiełbasy i karkówki. Zaskocz gości oryginalnymi potrawami z grilla. GRILL PRZEPISY + WIDEO - MARIA OŻGA RADZI JAK GRILLOWAĆ

    Garść praktycznych porad, jak grillować



    Do palenia używaj wyłącznie węgla drzewnego, unikaj chemicznej podpałki, używaj tacek do pieczenia.

    Grillowane potrawy to nie tylko świetny smak, różnorodność menu i przyjemnie spędzony czas. Stosując kilka mądrych rad i starannie dobierając potrawy, można z grilla uczynić sprzymierzeńca w zdrowym i wartościowym odżywianiu.

    Podstawową zaletą grillowania jest to, że przygotowujemy mięso bez udziału oleju, a w dodatku podczas obróbki wytapia się z niego nawet do 20 proc.
    więcej tłuszczu. Dlaczego więc grill ma swoich przeciwników? - Sęk w tym, co dzieje się z wytopionym tłuszczem - tłumaczy AIwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. - Jeśli kapie on wprost na żarzące się węgle, to zachodzi proces spalania tłuszczu, a podczas niego mogą wytwarzać się szkodliwe substancje. Są jednak na to rady - uspokaja.

    Do palenia w grillu używaj wyłącznie węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych.

    Unikaj chemicznej podpałki, parafiny czy ropy - dzięki temu dym pozostanie wolny od szkodliwych substancji lotnych wydzielanych przez te produkty. Jeżeli podpałka jest niezbędna, pamiętaj, aby korzystać z niej tylko na początku grillowania, gdy jedzenia nie ma jeszcze na ruszcie, i zaczekaj odpowiednio długo z położeniem potraw na ruszt, aby podpałka mogła się wypalić.

    Nie kładź na grilla mięs peklowanych i konserwowanych saletrą, gdyż w wysokiej temperaturze rozkłada się ona do toksycznych związków.

    Potrawy połóż nie bezpośrednio na ruszt, ale na tacki aluminiowe lub folię. Jeśli wytapiający się tłuszcz będzie kapał na rozżarzone węgle, wydzielą się szkodliwe substancje. Dania przygotowywane w folii aluminiowej dodatkowo zyskają na smaku - będą bardziej soczyste.

    Na koniec oczyść ruszt z tłuszczu i pozostałości potraw, gdyż one również są źródłem szkodliwych substancji przy kolejnym używaniu grilla.

    Pamiętaj również o dwóch złotych zasadach grillowania, które na pewno przysłużą się twojej diecie: Nie piecz mięsa zbyt długo, bo stanie się ono wysuszone, a co za tym idzie, ciężkostrawne i ubogie w wartości odżywcze. Grillowane potrawy podawaj z dużą ilością warzyw i owoców. Ważne, aby grillowa uczta obfitowała nie tylko w mięso, ale także w różnego rodzaju sałatki.

    MARIA OŻGA Z MASTERCHEFA RADZI JAK GRILLOWAĆ:

    1 »

    Czytaj także

      Komentarze (3)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Kiełbasssskkka :)

      Anna (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Pyszny przepis na kiełbasę z grilla owiniętą plastrem boczku znalazłam na stronie http://www.zgrilla.pl/grillowana-biala-kielbasa-z-boczkiem-i-mozzarella/

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      kielbasa

      zajac (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1

      na grilla dawajcie kiełbasy bez konserwantów typu henryk kania. podczas grillowania i tak wydziela sie sporo szkodliwych substancji a w zwyklych kielbasach to juz w ogole duzo tego jest

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      kk

      bedoń (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

      Dzisiej mam zamiar usmazyć mirunę na grillu.Ciekawe co z tego wyjdzie.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama