Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chcesz być modny, to rób zakupy na Ekojarmarku w Bytomiu

Magdalena Nowacka-Goik
Ekojarmark w Bytomiu cieszy się sporym zainteresowaniem mieszkańców. Jest jednym z kilku w naszym regionie
Ekojarmark w Bytomiu cieszy się sporym zainteresowaniem mieszkańców. Jest jednym z kilku w naszym regionie Magdalena Nowacka-Goik
W Katowicach działa Bio Bazar, a w Bytomiu mamy Ekojarmark. Świeża żywność z certyfikatami, ale i imprezy edukacyjne.

Moda na ekologiczne jedzenie ogarnęła Śląsk. Targowiska z taką żywnością wyrastają jak grzyby po deszczu. Produkty na nich sprzedawane do najtańszych nie należą, zwykle ze względu na swój krótki termin przydatności do spożycia.

I tak np. woda kokosowa nie jest tania - za niewielką butelkę (330 ml) zapłacimy 7 złotych. Ale podobno warto.

- W Stanach oszaleli na jej punkcie, piją ją wszystkie gwiazdy. Poziom elektrolitów ma analogiczny do osocza ludzkiej krwi i przedłuża młodość - zapewnia Jacek Wołowski z Mikołowa, sprzedawca na Ekojarmarku w Bytomiu.

Kupimy tam wodę kokosową, ale także inne ekologiczne produkty. Ekojarmark działa od miesiąca. I ma coraz więcej klientów. Podobne produkty na jeszcze większym BioBazarze przy Hucie Baildon w Katowicach (działa od kwietnia) cieszą się dużym zainteresowaniem mieszkańców regionu. Czy warto się skusić i wydać więcej?

Zdaniem Katarzyny Purak, dietetyczki z Katowic, tak.

- Akurat tego typu moda może nam przynieść wiele korzyści. Oczywiście warto dokładnie sprawdzać źródło pochodzenia żywności. Najlepiej też postawić na tę sezonową, polską, o której wiemy, że była hodowana u nas. I nie zrażajmy się, że owoc będzie lekko obity albo nawet znajdziemy małego robaka. To świadczy o tym, że żywność nie miała kontaktu z chemią - podkreśla.

Jarmark bytomski otwarty jest od godz. 12 do 19 - w każdą środę na placu Sobieskiego. Co ciekawe, w latach przedwojennych w tym miejscu był tu wielki bazar, a jeszcze dziesięć lat temu - Bytomski Jarmark Staroci. Asortyment jest naprawdę duży: od biowędlin, świeżego mięsa prosto z chłodni, ryb świeżych i wędzonych, serów owczych i kozich, przez najbardziej wymyślne miody. Organizatorem i pomysłodawcą jest bytomskie Stowarzyszenie "Zielona Edukacja".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!