Letnie orzeźwienie. Domowe sposoby na sorbety i lemoniady...

    Letnie orzeźwienie. Domowe sposoby na sorbety i lemoniady [PRZEPISY]

    Justyna Bakalarska

    Polska

    Aktualizacja:

    Polska

    Lemoniada arbuzowa
    Składniki:- ok. 1/8 schłodzonego arbuza- 1 szklanka schłodzonej, gazowanej wody mineralnej - 1/2 limonki - kilka kostek loduZ arbuza wydrąż pestki. Cały
    1/4

    Przejdź do
    galerii zdjęć

    ©marta-gotuje.pl

    Szukając ochłody w upalny dzień, warto sięgnąć po niskokaloryczne, a także orzeźwiające desery. Tego lata królują lemoniady oraz sorbety. Smaczne i łatwe do przygotowania.
    O powstaniu lodów krąży wiele legend. Sorbety podobno znane już były w starożytnym Rzymie, w którym to cesarz Neron, znany ze swych niecodziennych pomysłów, nakazał swym żołnierzom sprowadzać śnieg ze szczytów rzymskich gór. Następnie zaś rozkoszował się orzeźwiającym smakiem śniegu, dodając do niego wino i miód. Według innych legend dopiero wiek XIII i słynny podróżnik Marco Polo uraczył Włochy chińskim wynalazkiem mrożonego deseru. Chińczycy tworzyli prymitywną chłodnię - obkładając misy pełne słodkiego syropu, śniegiem wymieszanym z solą skalną. Inne podanie głosi, że sorbet odkryto w Północnej Afryce. Wskazywać na to ma sama nazwa. Szerbetem bowiem na Bliskim Wschodzie nazywa się słodki napój owocowy rozcieńczony wodą.
    Wynalazek miał przybyć na Sycylię, a wówczas jej mieszkańcy, wykorzystując m.in. pył wulkanu Etna, nauczyli się utrzymywać niską temperaturę soku, znajdując orzeźwienie w upalne dni. Niezależnie od tego, która wersja jest prawdziwa, jedno jest pewne: z Włoch sorbety rozpowszechniły się na całą Europę. Dziś nie trzeba ani podróżować do dalekich krajów, ani też sprowadzać śniegu z wysokich gór, by orzeźwiać się smacznym, owocowym deserem.

    Smaków i sposobów przygotowania sorbetów jest wiele. Jednak podstawę zawsze stanowią owoce bądź syrop owocowy, cukier i woda. No i oczywiście niska temperatura zamrażalnika. Po wymieszaniu wszystkich składników w odpowiednich proporcjach i kilku godzinach mrożenia otrzymujemy przysmak godny rzymskich cesarzy. Należy tylko pamiętać, aby przygotowując sorbet (jeśli nie korzystamy z maszynki do lodów), co 2-3 godziny wyjąć całość z zamrażalnika i wymieszać, aby sok owocowy nie odciął się od zamarzającej wody. Oczywiście zamiast samodzielnie przygotowywać sorbet, można się nim raczyć w niemal każdej lodziarni, jednak ten domowy z całą pewnością będzie bardziej naturalny, bez dodatkowych wzmacniaczy smaku czy koloru. Dzięki temu będzie to odpowiedni przysmak dla osób odchudzających się latem. Stugramowa porcja sorbetu zawiera jedynie 50 kcal. Sorbety są też idealnym deserem dla wegan, ze względu na brak składników pochodzenia zwierzęcego, jak mleko czy jajka, które znajdują się w zwykłych lodach. Sięgnąć po nie mogą także osoby uczulone na laktozę.

    Sorbety to także doby pomysł na letnią imprezę, jeśli do owocowego przysmaku dodamy odrobinę alkoholu. Aby stworzyć takie wyskokowe lody, można użyć każdego alkoholu w zależności od gustów smakowych. Należy przy tym pamiętać o trzech rzeczach. Przede wszystkim sorbety z dodatkiem alkoholu mrożą się znacznie dłużej niż te z samych owoców i wody.

    Dodatkowo znacznie szybciej się roztapiają, dlatego dobrze je przygotowywać w małych foremkach. Po trzecie uderzają do głowy mocniej niż alkohol wypijany z kieliszka, dlatego warto zachować umiar w ich spożywaniu. Dla niecierpliwych podpowiadamy: najszybciej zamrożą się sorbety z dodatkiem szampana.

    Jeśli jednak nie chcemy czekać kilku godzin na sorbet, a potrzebujemy szybkiego orzeźwienia, idealnym rozwiązaniem jest wynalazek sprzed ponad 400 lat. Wówczas to pewna francuska firma uzyskała monopol na sprzedaż genialnego w swej prostocie napoju. Sprzedawano go w kubeczkach prosto z noszonego na plecach zbiornika. W pojemniku zaś znajdowała się woda mineralna i duże ilości soku z cytryny. Tak lemoniada podbiła serca Europejczyków. Dwa wieki później, dzięki wynalazkowi Torbena Bergmana, jakim była maszyna do produkcji gazowanej wody mineralnej, cały świat mógł zasmakować szczypiącej w język, zarówno od cytrynowego soku, jak i delikatnych bąbelków, lemoniady. Był to również początek powstawania wielu napojów bezalkoholowych, które znamy do dziś jak chociażby oranżady, toniku czy coli. Także zawartość napojów zwanych lemoniadą z biegiem lat zaczęła się zmieniać. W czasach amerykańskiej prohibicji zaczęto eksperymentować ze składem lemoniady, tworząc nowe smaki. Początkowo dodając różnych ziół i przypraw do cytrynowej lemoniady, np. mięty, bazylii, imbiru, a nawet pokrzywy. Następnie dodając bądź zastępując cytrynę - pomarańczami, limonkami czy grejpfrutami. Dziś lemoniada z arbuza, melona, malin czy kiwi to niemal standard. Wszystkie smaki doskonale ugaszą pragnienie, nawodnią, a także nasycą w upalny dzień. Naukowcy dowiedli też, że pijąc słodzoną cukrem lemoniadę, wspomagamy naszą koncentrację oraz podnosimy motywację. Szklaneczka lemoniady jest też doskonałym pomysłem dla osób rzucających palenie, dzięki niej zmniejszy się chęć sięgnięcia po kolejnego papierosa.

    Jak przygotować tradycyjną lemoniadę? Wyciskamy sok z cytryn, dodajemy wodę mineralną w proporcjach 1:2, wsypujemy od kilku do kilkunastu łyżeczek cukru, w zależności od upodobań, mieszamy i gotowe. Lemoniadę najlepiej podawać z kostkami lodu, przyozdobioną plasterkami cytryny oraz miętą. Do tych mniej tradycyjnych lemoniad, oprócz wody i cukru przyda się także blender i odrobina fantazji.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama